Epäiletkö koronavirustartuntaa?

Päivitetty 16.12.2022

Lievien koronavirusoireiden takia ei yleensä tarvitse käydä testissä – vältä kontakteja viiden päivän ajan

Jos kuulut erityiseen riskiryhmään, ripeä koronatestiin hakeutuminen on tärkeää – katso Riskiryhmien varhainen koronahoito

Koronatartuntoja on edelleen paljon, mutta rokotusten ja kiertävän virustyypin ansiosta taudin vakavuusaste on selvästi vähentynyt. Riskiryhmien potilaille tauti voi olla edelleen vaarallinen.

Virus tarttuu jo ennen oireiden alkamista ja itämisaika on lyhyt. Nykyisessä epidemiologisessa tilanteessa tartunnanjäljityksestä ei olo hyötyä eikä sitä tehdä muualla kuin sairaaloissa ja hoivalaitoksissa.

Käytössä olevat koronarokotteet suojaavat hyvin vakavalta koronavirustaudilta, mutta ne eivät suojaa kovin hyvin tartunnalta.

Jos olet perusterve, yleisvointisi on hyvä ja sinulla on lieviä hengitystieoireita, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin.

Lieviä oireita voivat olla

  • nuha, nenän tukkoisuus
  • yskä
  • kurkkukipu, kurkun karheus
  • haju- tai makuaistin häiriöt
  • voimattomuus, väsymys
  • lihaskivut
  • pääsärky
  • kuume
  • lievä hengen ahdistuksen tunne
  • joskus pahoinvointi, oksentelu tai ripuli (äkilliset ja voimakkaat oireet viittaavat pikemminkin liikkeellä olevaan norovirusinfektioon)

Jos koronainfektio on todettu, THL suosittelee edelleen, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Lisäksi ennen töihin tai kouluun paluuta tulisi olla kaksi vuorokautta oireeton. Ärsytysyskä, haju- tai makuaistin häiriö tai nenän tukkoisuus ei kuitenkaan ole este työhön paluulle. Sovi työnantajan kanssa sairaspoissaolosta ja ota tarvittaessa yhteyttä työterveyshuoltoon. Jos vointi sallii, etätyö on hyvä vaihtoehto.

Jos kuume on korkea ja/tai ilmaantuu hengenahdistusta ja/tai yleistilan laskua, on tarpeen olla yhteydessä terveydenhuollon toimijaan. Jos saat terveydenhuollosta henkilökohtaisesti ohjeita esimerkiksi testiin tai päivystykseen hakeutumiseen, noudata niitä.

Oireisena kontakteja on vältettävä, vaikka kotitestin testitulos olisi negatiivinen

Voit halutessasi tehdä kotitestin. On kuitenkin tärkeää, että vältät oireisena kontakteja, vaikka kotitesti olisi negatiivinen. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme välttämään kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta. Infektion jälkeinen ärsytysyskä tai nenän tukkoisuus ei kuitenkaan ole este arkeen palaamiselle.

Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, paitsi jos kuulut riskiryhmään, jonka kohdalla harkitaan varhaista lääkehoitoa. Erityisen tärkeää tämä on, jos sairastat tautia tai saat lääkehoitoa, jonka takia rokotteet eivät välttämättä suojaa sinua tehokkaasti (esim. solusalpaajahoito tai rituksimabi-hoito) Katso Riskiryhmien varhainen koronahoito

Vuoden 2022 loppuun saakka on voimassa laki ja asetus, jonka mukaan tartuntatautipäivärahaa voi hakea lääkärin tai hoitajan kirjoittamalla todistuksella Covid-19 infektiosta. Sitä varten tarvitaan terveydenhuollossa otettava PCR- tai antigeenitesti. Tartuntatautirahaan on oikeutettu sellainen henkilö, jolle koituu ansioiden menetyksiä, joko oman sairastumisen tai lapsen sairastumisen vuoksi. Todistus kirjoitetaan sairastuneelle tilanteesta riippuen 5-10 vuorokaudeksi oireiden alusta lukien. Nämä säädökset ovat voimassa vuoden loppuun.

1.1.2023 lähtien väliaikaisen sairasvakuutuslain muutos päättyy ja tartuntatautipäivärahaa ei enää koronainfektion perusteella kirjoiteta, sillä nykyisessä epidemiologisessa tilanteessa tälle ei ole tartuntatautilain mukaisia perusteita. Kansallisesti tartuntataudeista vastaavien lääkäreiden ja viranomaisten linjaus asiasta on yhtenevä.

Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asut tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa, toimi näin:

  • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, etenkin riskiryhmiin kuuluviin, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
  • Jos olet sairastanut koronavirusinfektion 2 – 3 kuukauden sisällä edellä mainittu ei koske sinua.
  • Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen. Suosittelemme tällöin käyttämään venttiilitöntä FFP2 hengityksensuojainta.
  • Jos perheessä on todettu korona, mutta lapsi on oireeton,hän voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, vaikka perheenjäsenellä olisi oireita ja tämä olisi saanut koronatestissä positiivisen tuloksen.
  • Lapsen vointia on kuitenkin hyvä tarkkailla. Mikäli oireita tulee, tulee jäädä kotiin ja tällöin suositellaan kotitestausta.
  • Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti tartuttavuusaikana. Tartuttavuuden katsotaan alkavan kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.  Mikäli tartunnalle altistunut ei ole sairastanut koronavirusinfektiota kahden – kolmen kuukauden sisällä, pyydä hätä välttämään vapaaehtoisesti lähikontakteja, erityisesti riskiryhmiin kuuluviin, viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte, käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa erityisesti riskiryhmiin kuuluvia tavatessaan.
  • Altistuneen suositellaan tekemään kotitesti heti, jos ilmaantuu oireita.

Milloin terveydenhuollon testiin?

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja

  • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät – THL
  • olet raskaana
  • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa
    • Vuodevaihteen jälkeen ei tarvitse hakeutua terveydenhuollon testiin, mikäli saa positiivisen tuloksen kotitestissä, vaan menetellään ohjeiden mukaisesti
    • Jos kotitesti on negatiivinen ja sinulla on hengitystieinfektion oireita, kuumetta tai ripulointia suositellaan hakeutumaan yhdistelmätestiin, jolla voidaan todeta Covid-19, influenssa ja RS-virustaustartunnat.

Ripeän näytteidenoton merkitys on kasvanut, sillä jos kuulut kansallisen ohjeen mukaisiin erityisryhmiin, sinulle voidaan harkita varhaista lääkehoitoa. Lääkehoito tulee aloittaa mahdollisimman nopeasti, viimeistään 5 vuorokauden aikana oireiden alusta. Katso STM ohje.(Kuuntele)(Kuuntele)

Riskiryhmiin kuuluville ja sote-työntekijöille voidaan myös tarjota varhaista oseltamiviiri-hoitoa, mikäli todetaan influenssa.

Ota aina viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon, jos vointisi sitä vaatii.

Missä ja miten testi otetaan?

Koronanäyte otetaan terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa. Satasairaalassa näytteitä otetaan sairaalan potilailta ja Satasairaalan henkilökunnalta.

Tee oireista arvio omaolo.fi-sivustolla tai tarvittaessa soita omaan terveyskeskukseesi tai työterveyshuoltoon ajan varaamiseksi.

 

Päivitetty 19.8.2022

KANSALAISOHJE: Mitä teen, jos epäilen koronatartuntaa?

Jos kuulut ERITYISEEN RISKIRYHMÄÄN, ripeä koronatestiin hakeutuminen on TÄRKEÄÄ: katso päivitys 4.7.22 PAXLOVID lääkitys osiosta.

Lievien koronavirusoireiden takia ei yleensä tarvitse käydä testissä – vältä kontakteja viiden päivän ajan.

Koronatartunnat ovat lisääntyneet voimakkaasti omikronmuunnoksen levitessä Suomessa nopeasti. Virus tarttuu jo ennen oireiden alkamista ja itämisaika on lyhyt. Tämä on johtanut siihen, että tartunnanjäljityksestä on pitkälti tullut vaikuttamatonta.

Käytössä olevat koronarokotteet suojaavat hyvin vakavalta koronavirustaudilta, mutta ne eivät suojaa kovin hyvin tartunnalta. Valtaosalle tartunnan saaneista omikron aiheuttaa lievän taudin.

Jos olet perusterve, yleisvointisi on hyvä ja sinulla on lieviä hengitystieoireita, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin.

Lieviä oireita voivat olla

  • nuha, nenän tukkoisuus
  • yskä
  • kurkkukipu, kurkun karheus
  • haju- tai makuaistin häiriöt
  • voimattomuus, väsymys
  • lihaskivut
  • pääsärky
  • kuume
  • lievä hengen ahdistuksen tunne
  • joskus pahoinvointi, oksentelu tai ripuli (äkilliset ja voimakkaat oireet viittaavat pikemminkin liikkeellä olevaan norovirusinfektioon)

THL kuitenkin suosittelee, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan ja ennen töihin tai kouluun paluuta tulee olla vähintään kaksi vuorokautta oireeton. Sovi työnantajan kanssa sairaspoissaolosta ja ota tarvittaessa yhteyttä työterveyshuoltoon.

Jos oireet kestävät yli 3 vuorokautta, kuume on korkea ja/tai ilmaantuu hengenahdistusta ja/tai yleistilan laskua, on tarpeen olla yhteydessä terveydenhuollon toimijaan. Jos saat terveydenhuollosta henkilökohtaisesti ohjeita esimerkiksi testiin hakeutumiseen, eristykseen tai karanteeniin liittyen, noudata niitä.

Oireisena kontakteja on vältettävä, vaikka kotitestin testitulos olisi negatiivinen

Voit halutessasi tehdä kotitestin. On kuitenkin tärkeää, että vältät oireisena kontakteja viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitesti olisi negatiivinen. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme välttämään kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

28.2.2022 tuli kuitenkin voimaan laki ja asetus, jonka mukaan tartuntatautipäivärahaa voi hakea lääkärin tai hoitajan kirjoittamalla todistuksella. Sitä varten tarvitaan terveydenhuollossa otettava PCR- tai antigeenitesti. Tartuntatautirahaan on oikeutettu sellainen henkilö, jolle koituu ansioiden menetyksiä, joko oman sairastumisen tai lapsen sairastumisen vuoksi. Todistus kirjoitetaan sairastuneelle tilanteesta riippuen 5-10 vuorokaudeksi oireiden alusta lukien.

Lue lisää: Muutoksia tartuntatautipäivärahan myöntämiseen (Kela)

JOS ASUT SAMASSA TALOUDESSA POSITIIVISEN KOTITESTIN TEHNEEN KANSSA TAI ASUT TAI OLET MUUTOIN OLLUT LÄHEISESTI TEKEMISISSÄ TERVEYDENHUOLLOSSA TEHDYSSÄ TESTISSÄ POSITIIVISEN TULOKSEN SAANEEN KANSSA, TOIMI NÄIN:

  • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, etenkin riskiryhmiin kuuluviin, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
  • Jos olet sairastanut koronavirusinfektion 2-3 kuukauden sisällä edellä mainittu ei koske sinua.
  • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
  • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos etätyö ei ole mahdollista, sovi työnantajasi kanssa siitä, miten menettelet.
  • Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen. Suosittelemme tällöin käyttämään venttiilitöntä FFP2 hengityksensuojainta.
  • Jos työskentelet sosiaali- tai terveydenhuollon työpaikassa, ole yhteydessä työnantajaan. Sote-alan ammattihenkilön toimintaohje tartunta- tai altistustilanteessa
  • Jos perheessä on todettu korona, mutta lapsi on oireeton, hän voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, vaikka perheenjäsenellä olisi oireita ja tämä olisi saanut kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä positiivisen tuloksen.
  • Lapsen vointia on kuitenkin hyvä tarkkailla. Mikäli oireita tulee, tulee jäädä kotiin ja tällöin suositellaan kotitestausta.
  • Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti tartuttavuusaikana. Tartuttavuuden katsotaan alkavan kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista. Mikäli tartunnalle altistunut ei ole sairastanut koronavirusinfektiota kahden – kolmen kuukauden sisällä,  pyydä häntä välttämään vapaaehtoisesti kontakteja, erityisesti riskiryhmiin kuuluvia, viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte, käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa. Altistuneen suositellaan tekemään kotitesti heti, jos ilmaantuu oireita. Testi voidaan tehdä myös altistumisen jälkeen, vaikka oireita ei olisi ja uusia se 2-3 vuorokauden kuluttua (käytä testiä, joka on tarkoitettu oireettomien testaamiseen).

Milloin terveydenhuollon testiin?

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja

  • terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
  • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
  • työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai
  • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
  • olet raskaana tai
  • suoritat asepalvelusta ja olet lomalla sairastunut akuutein hengitystieoirein

Jos edellä mainitut näytteenoton kriteerit eivät täyty ja tarvitset todistuksen tartuntatautilain mukaista tartuntatautirahapäätöstä varten, hakeudu ensisijaisesti testiin työterveyshuoltoon, josta saat myös todistuksen. Mikäli tämä ei ole mahdollista, voit hakeutua kunnalliseen näytteenottoon.

Ota aina viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon, jos vointisi sitä vaatii.

Missä ja miten testi otetaan?

Koronanäyte otetaan terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa.

Tee oireista arvio omaolo.fi-sivustolla tai tarvittaessa soita omaan terveyskeskukseesi tai työterveyshuoltoon ajan varaamiseksi.

Päivitetty 4.7.2022

COVID-19 INFEKTION HOITOON KEHITETTY PAXLOVID LÄÄKITYS VAIN MÄÄRITETYILLE KOHDERYHMILLE:

Koronainfektion hoitoon kehitetty Paxlovid-viruslääke on otettu PoSassa käyttöön sekä avoterveydenhuollossa että sairaalan osastolla. Paxlovidia annetaan vain kansallisesti sovituille kohderyhmille. Lääke on potilaille maksuton ja lääkehoidon aloituksesta päättää aina lääkäri.

Paxlovid-lääkehoito vaatii huolellista arviointia ja sen aloituksesta päättää aina lääkäri. Lääkehoito aloitetaan mahdollisimman nopeasti koronaoireiden alettua viimeistään 5 vrk:n sisällä oireiden alkamisesta.

Ennen hoidon aloitusta koronavirustartunta tulee varmentaa virallisella PCR-testituloksella. Lääkehoidon kohderyhmät eroavat yleisistä COVID-19-infektion riskiryhmistä.

Lääkehoitoa voivat saada vain tiettyihin kohderyhmiin kuuluvat henkilöt.
Paxlovid-lääkehoitoa voivat saada seuraaviin kohderyhmiin kuuluvat virallisella PCR-testillä varmennetut koronapotilaat:

A) Erittäin altistavan riskitekijäryhmän potilaille riippumatta saaduista rokotuksista

elin- tai kantasolusiirto 6 kk:n sisällä tai edelleen jatkuva voimakas hylkimisenestolääkitys
aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
vaikeat puolustusjärjestelmän häiriöt

B) Erittäin altistavan riskitekijäryhmän potilaille, mikäli potilas on rokottamaton tai yhden rokotuksen saanut

vaikea krooninen munuaissairaus
vaikea krooninen keuhkosairaus
lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
Downin oireyhtymä

C) Altistavan riskitekijäryhmän potilaille, mikäli potilas on yli 40-vuotias ja rokottamaton tai vain yhden rokotuksen saanut

jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
vaikea sydänsairaus
hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
vaikea krooninen maksasairaus
tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
vaikea tai keskivaikea uniapnea
sairaalloinen lihavuus BMI>40 (rokottamattomalla voidaan harkita myös alle 40-vuotiaalle potilaalle)

D) Paxlovid-hoito voidaan aloittaa myös omatoimisesti kotona asuvalle yli 80-vuotiaille potilaalle, mikäli hän on saanut alle 4 rokoteannosta.
Erityisesti iäkkäiden kohdalla on punnittava lääkkeen haittavaikutusten ja yhteisvaikutusten mahdollisesti aiheuttama lääkehyödyn menettäminen.

HUOM!
Jo aiemmin sairastetun covid-19-infektion katsotaan vastaavaan yhtä rokoteannosta.
Et voi saada lääkettä, jos olet alle 18-vuotias, raskaana tai sinulla vaikea munuaisen vajaatoiminta tai vaikea maksan vajaatoiminta tai käytät sellaista lääkettä, jolla yhteisvaikutuksia Paxlovidin lääkeaineosien kanssa.

RISKIRYHMÄÄN KUULUVA VOI VARATA AJAN KORONATESTIIN ARKISIN TERVEYSKESKUKSESTA: Kankaanpää 02 577 3265, PoSan jäsenkunnat 040 652 4330. Valitse kohta 2 koronatesti.
JOS KUULUT LÄÄKKEEN KOHDERYHMÄÄN B-D JA SINULLA ON TUORE PCR KORONATESTITULOS, ole yhteydessä terveyskeskukseen KANKAANPÄÄ 02 577 3265. Valitse kohta 1. Tällöin lääkäri arvioi Paxlovid lääkityksen aloitusta. Jos lääkitys määrätään sinulle, niin lääkkeen aloitus ja luovutus tapahtuu KANKAANPÄÄN TERVEYSKESKUKSESTA. Huomioithan, että covid-19 positiivisena et voi itse hakea lääkettä vaan sinun tulee pyytää joku muu noutamaan lääke puolestasi.

KOHDERYHMÄÄN A KUULUVIEN LÄÄKITYS ALOITETAAN HOITAVAN YKSIKÖN KAUTTA SATASAIRAALASTA.

Päivitetty 7.3.2022

Lievien koronavirusoireiden takia ei yleensä tarvitse käydä testissä – vältä kontakteja viiden päivän ajan

Koronatartunnat ovat lisääntyneet voimakkaasti omikronmuunnoksen levitessä Suomessa nopeasti. Virus tarttuu jo ennen oireiden alkamista ja itämisaika on lyhyt. Tämä on johtanut siihen, että tartunnanjäljityksestä on pitkälti tullut vaikuttamatonta.

Käytössä olevat koronarokotteet suojaavat hyvin vakavalta koronavirustaudilta, mutta ne eivät suojaa kovin hyvin tartunnalta. Valtaosalle tartunnan saaneista omikron aiheuttaa lievän taudin.

Jos olet perusterve, yleisvointisi on hyvä ja sinulla on lieviä hengitystieoireita, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin.

Lieviä oireita voivat olla

  • nuha, nenän tukkoisuus
  • yskä
  • kurkkukipu, kurkun karheus
  • haju- tai makuaistin häiriöt
  • voimattomuus, väsymys
  • lihaskivut
  • pääsärky
  • kuume
  • lievä hengen ahdistuksen tunne
  • joskus pahoinvointi, oksentelu tai ripuli (äkilliset ja voimakkaat oireet viittaavat pikemminkin liikkeellä olevaan norovirusinfektioon)

THL kuitenkin suosittelee, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan ja ennen töihin tai kouluun paluuta tulee olla vähintään kaksi vuorokautta oireeton. Sovi työnantajan kanssa sairaspoissaolosta ja ota tarvittaessa yhteyttä työterveyshuoltoon.

Jos oireet kestävät yli 3 vuorokautta, kuume on korkea ja/tai ilmaantuu hengenahdistusta ja/tai yleistilan laskua, on tarpeen olla yhteydessä terveydenhuollon toimijaan. Jos saat terveydenhuollosta henkilökohtaisesti ohjeita esimerkiksi testiin hakeutumiseen, eristykseen tai karanteeniin liittyen, noudata niitä.

Oireisena kontakteja on vältettävä, vaikka kotitestin testitulos olisi negatiivinen

Voit halutessasi tehdä kotitestin. On kuitenkin tärkeää, että vältät oireisena kontakteja viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitesti olisi negatiivinen. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme välttämään kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

28.2.2022 tuli kuitenkin voimaan laki ja asetus, jonka mukaan tartuntatautipäivärahaa voi hakea lääkärin tai hoitajan kirjoittamalla todistuksella. Sitä varten tarvitaan terveydenhuollossa otettava PCR- tai antigeenitesti. Tartuntatautirahaan on oikeutettu sellainen henkilö, jolle koituu ansioiden menetyksiä, joko oman sairastumisen tai lapsen sairastumisen vuoksi. Todistus kirjoitetaan sairastuneelle tilanteesta riippuen 5-10 vuorokaudeksi oireiden alusta lukien.

Lue lisää: Muutoksia tartuntatautipäivärahan myöntämiseen (Kela)

Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asut tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa, toimi näin:

  • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
  • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
  • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos etätyö ei ole mahdollista, sovi työnantajasi kanssa siitä, miten menettelet.
  • Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen. Suosittelemme tällöin käyttämään venttiilitöntä FFP2 hengityksensuojainta.
  • Jos työskentelet sosiaali- tai terveydenhuollon työpaikassa, ole yhteydessä työnantajaan. Sote-alan ammattihenkilön toimintaohje tartunta- tai altistustilanteessa
  • Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin vasta, kun koronaan sairastuneen perheenjäsenen oireiden alkamisesta on kulunut viisi vuorokautta. Tämä ei kuitenkaan koske koronainfektion jo sairastanutta. Hän voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun on kulunut vähintään viisi vuorokautta hänen oireidensa alusta JA hän on ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.
  • Varotoimet eivät koske perheenjäsentä myöskään silloin, jos hän on sairastanut koronaviruksen aiheuttaman infektion kahden kuukauden sisällä

Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti tartuttavuusaikana. Tartuttavuuden katsotaan alkavan kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista. Pyydä tartunnalle altistuneita välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte, käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa. Altistuneen suositellaan tekemään kotitesti heti, jos ilmaantuu oireita. Testi voidaan tehdä myös altistumisen jälkeen, vaikka oireita ei olisi ja uusia se 2-3 vuorokauden kuluttua (käytä testiä, joka on tarkoitettu oireettomien testaamiseen).

Milloin terveydenhuollon testiin?

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja

  • terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
  • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
  • työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai
  • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
  • olet raskaana
  • suoritat asepalvelusta ja olet lomalla sairastunut akuutein hengitystieoirein

Jos edellä mainitut näytteenoton kriteerit eivät täyty ja tarvitset todistuksen tartuntatautilain mukaista tartuntatautirahapäätöstä varten, hakeudu ensisijaisesti testiin työterveyshuoltoon, josta saat myös todistuksen. Mikäli tämä ei ole mahdollista, voit hakeutua kunnalliseen näytteenottoon.

Ota aina viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon, jos vointisi sitä vaatii.

Missä ja miten testi otetaan?

Koronanäyte otetaan terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa.

Tee oireista arvio omaolo.fi-sivustolla tai tarvittaessa soita omaan terveyskeskukseesi tai työterveyshuoltoon ajan varaamiseksi.

50% Complete

KANSALAISOHJE: MITÄ TEEN, JOS EPÄILEN KORONATARTUNTAA ?            4.2.2022

Tavoitteena on, että selvästi suurin osa sairastuneista noudattaisi tätä omaehtoista ohjeistusta.

Lievien koronavirusoireiden takia ei yleensä tarvitse käydä testissä – vältä kontakteja viiden (5) päivän ajan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt kansalaisten ohjeistusta koronatesteistä ja karanteeneista alueilla, joilla tartunnanjäljitystä ei ole mahdollista tehdä kattavasti.

Koronatartunnat ovat lisääntyneet voimakkaasti omikronmuunnoksen levitessä Suomessa nopeasti. Virus tarttuu jo ennen oireiden alkamista ja itämisaika on lyhyt. Tämä on johtanut siihen, että tartunnanjäljityksestä on pitkälti tullut vaikuttamatonta.

Käytössä olevat koronarokotteet suojaavat hyvin vakavalta koronavirustaudilta, mutta ne eivät suojaa kovin hyvin tartunnalta. Valtaosalle tartunnan saaneista omikron aiheuttaa lievän taudin.

Jos olet perusterve, yleisvointisi on hyvä ja sinulla on lieviä hengitystieoireita, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin.

Lieviä oireita voivat olla:

  • nuha, nenän tukkoisuus
  • yskä
  • kurkkukipu, kurkun karheus
  • haju- tai makuaistin häiriöt
  • voimattomuus, väsymys
  • lihaskivut
  • pääsärky
  • kuume
  • lievä hengen ahdistuksen tunne
  • joskus pahoinvointi, oksentelu tai ripuli (äkilliset ja voimakkaat oireet viittaavat pikemminkin liikkeellä olevaan norovirusinfektioon)

THL kuitenkin suosittelee, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Sovi työnantajan kanssa sairaspoissaolosta ja ota tarvittaessa yhteyttä työterveyshuoltoon.

Jos oireet kestävät yli 3 vuorokautta, kuume on korkea ja/tai ilmaantuu hengenahdistusta ja/tai yleistilan laskua, on tarpeen olla yhteydessä terveydenhuollon toimijaan. Jos saat terveydenhuollosta henkilökohtaisesti ohjeita esimerkiksi testiin hakeutumiseen, eristykseen tai karanteeniin liittyen, noudata niitä.

Jos kotikunnassasi ohje koronavirustestiin hakeutumisesta poikkeaa tästä suosituksesta, noudata paikallista ohjetta.

Oireisena kontakteja on vältettävä, vaikka kotitestin testitulos olisi negatiivinen.

Voit halutessasi tehdä kotitestin. On kuitenkin tärkeää, että vältät oireisena kontakteja viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitesti olisi negatiivinen. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme välttämään kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä enää ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asut tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa, toimi näin:

  • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön
  •    oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi         vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
  • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
  • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos etätyö ei ole mahdollista, sovi työnantajasi kanssa siitä, miten menettelet.
  • Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen.

Suosittelemme tällöin käyttämään venttiilitöntä FFP2 hengityksensuojainta.

  • Jos työskentelet sosiaali- tai terveydenhuollon työpaikassa, ole aina yhteydessä työnantajaan.

Sote-alan ammattihenkilöllä on oma toimintaohje tartunta- tai altistustilanteessa.

  • Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin vasta, kun koronaan sairastuneen perheenjäsenen oireiden alkamisesta on kulunut viisi vuorokautta.

Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti tartuttavuusaikana. Tartuttavuuden katsotaan alkavan kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista. Pyydä tartunnalle altistuneita välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte, käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa. Altistuneen suositellaan tekemään kotitesti heti, jos ilmaantuu oireita. Testi voidaan tehdä myös altistumisen jälkeen, vaikka oireita ei olisi ja uusia se 2-3 vuorokauden kuluttua (käytä testiä, joka on tarkoitettu oireettomien testaamiseen).

Milloin terveydenhuollon testiin?

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja

  • terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
  • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
  • työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai
  • suoritat asepalvelusta ja olet lomalla sairastunut akuutein hengitystieoirein
  • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
  • olet raskaana

Ota aina viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon, jos vointisi sitä vaatii.

Missä ja miten testi otetaan?

Koronanäyte otetaan terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa. Satasairaalassa näytteitä otetaan sairaalan potilailta ja Satasairaalan henkilökunnalta. Tee oireista arvio omaolo.fi-sivustolla tai tarvittaessa soita omaan terveyskeskukseesi tai työterveyshuoltoon ajan varaamiseksi.

Keneltä PCR näyte otetaan?

Kansallinen näytteenottostrategia on parhaillaan THL:n päivitysyön alla. Näytteenotossa noudatetaan kansalaisohjeen mukaisia kriteereitä (katso edellä). Koska omikron muunnos tarttuu usein myös rokotettuihin rokottamattomuus ei enää ole kriteeri näytteenottoon. Muille suositellaan kotitestin käyttöä.

Koska näytteenottoa joudutaan priorisoimaan, suositellaan näytteenottoa PCR-testillä ensi sijassa seuraavilta henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon viittaavia oireita:

  • sairaala- ja laitospotilaat tai asukkaat
  • sosiaali- ja terveydenhuollon potilas/asiakastyötä tekevät työntekijät
  • ympärivuorokautisessa hoivassa, kotihoidossa tai vammaispalveluissa työskentelevät
  • asepalvelusta suorittavat
  • potilaat, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään (saivat rokotuksen ensimmäisten joukossa vuonna 2021)
  • raskaana olevat

Lisäksi PCR-testi otetaan TTL 16 d § perusteella niiltä maahan saapuvilta matkustajilta, joilta puuttuu täysi rokotussuoja ja jotka eivät ole sairastaneet koronainfektiota 6 kuukauden sisällä.Tällöin näyte on otettava 72-120 h kuluttua maahan saapumisesta.

Ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksiköt

  • Ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksiköihin tulevat uudet asukkaat testataan. Tämä koskee myös täysin rokotettuja henkilöitä.
  • Ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksiköiden henkilöstö testataan, jos epäillään epidemiaa laitoksessa

Sairaalaan tulevat potilaat

  • Infektiopotilaat ohjataan sairaalaan infektiovastaanoton kautta
  • Hengitystieoireiset ja kuumeilevat potilaat testataan päivystyksessä, kun he tulevat sairaalaan.

Tämä koskee myös täysin rokotettuja henkilöitä.

  • Omikron muunnos voi aiheuttaa tartunnan myös taudin aiemmin sairastaneelle. Siksi aiemmasta ohjeesta poiketen CV19InfRS- testi otetaan oireisilta infektiopotilailta, vaikka henkilö olisi sairastanut COVID-infektion aikaisemmin.
  • CV19NhO tuloksen tulkinnassa tulee huomioida aiemmin sairastettu COVID-infektio, sillä PCR-testi voi ”häntiä” pitkään. Selkeää aikarajaa tulkintaan ei voida enää antaa, sillä esim. deltan sairastanut voi sairastua omikron muunnoksen aiheuttamaan tautiin melko lyhyelläkin väliajalla.
  • Jos henkilö on sairastanut koronan alle 3 kk sitten ja hoitava lääkäri diagnostisoi potilaan infektio-oireiden syyksi muun kuin koronan, ei potilasta tarvitse hoitaa eristyksessä, vaikka testitulos olisi positiivinen. 6
  • Epäselvissä tilanteissa, joissa näyte on positiivinen, eristä potilas ja konsultoi infektiolääkäriä heti, kun mahdollista.
  • Epidemiatilanteen vaikeuduttua myös muusta syystä kuin infektion vuoksi sairaalaan tai sosiaali-tai terveydenhuollon yksikköön päivystyksen kautta sisälle otettavat potilaat testataan päivystyksessä. Infektion suhteen oireettomia ei testata, mikäli he ovat sairastaneet Covid-infektion viimeisen 6 kk kuluessa.
  • Päiväkirurgisista potilaista testataan vain, jos toimenpiteisiin liittyy THL:n ja toimipisteiden tarkemman riskinarvion perusteella erityinen tartuntavaara. Tämä koskee myös suun terveydenhuoltoa.

Maahantulo ja matkustaminen

  • Maahantulopisteen viranomaiset päättävät ja ohjeistavat terveysturvallisuustoimista maahantulopisteellä.
  • Maahantulon yhteydessä vaadittavat testit ovat tartuntatautilain väliaikaisen säännösten mukaan matkustajille pakollisia. Kuntien on järjestettävä kaikille maahantulijoille testit, joita tartuntatautilain väliaikaiset säädökset edellyttävät.
  • PCR-testi otetaan TTL 16 d § perusteella niiltä maahan saapuvilta matkustajilta, joilta puuttuu täysi rokotussuoja (myyntiluvan mukainen) ja jotka eivät ole sairastaneet koronainfektiota 6 kuukauden sisällä. Tällöin näyte on otettava 72-120 h kuluttua maahan saapumisesta.
  • Jos matkustajalla on täysi rokotussarja (myyntiluvan mukainen) tai alle 6 kk sairastettu tauti (ja siis todistukset näistä) niin testeihin ei ole lain mukaan tarvetta mennä. Tässä tilanteessa oireisen on toimittava kuten oireisten muidenkin.
  • Tartuntatautilaki ei aikuisten tapaan velvoita alle 12 vuotiailta oireettomalta otettavaksi 72 tunnin näytettä ulkomaanmatkan jälkeen, mutta näytettä vahvasti suositellaan ennen päiväkotiin tai kouluun menoa
  • Oireettomat Suomesta ulkomaille suuntaavat matkailijat testataan tarvittaessa yksityissektorin avulla.

Koronavilkun käyttö on Satakunnassa lopetettu

50% Complete

 

PoSan koronanäytteenoton / tartunnanjäljityksen päivitetty ohje 24.1.2022

PoSan alueella ei enää pystytä kaikille tekemään tartuntatautipäivärahaan oikeuttavia eristys- tai karanteenipäätöksiä. Ensisijaisesti sairastunut sopii jatkossa sairauspoissaolosta työnantajansa kanssa, sairastuneen perheenjäsenille suositellaan viiden vuorokauden omaehtoista karanteenia. Jos sopiminen ei suju työnantajasi kanssa, ja tämä vaatii eristämispäätöstä, ota yhteys [email protected]

Tartunnanjäljityksen painopiste on siirretty PoSan sairaalaan ja hoivalaitoksiin sekä sote-työntekijöihin. Mikäli sairastuneella on vakavia koronavirustaudin oireita, tulee ottaa yhteyttä kiirevastaanotolle puhelimitse 02 5773265 tai omaan työterveyshuoltoon; kiirevastaanoton sulkeuduttua päivystysapuun puh. 116 117.

Miten toimia, kun sairastuu?

Jos olet perusterve ja sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin. THL kuitenkin suosittelee, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Sovi työnantajan kanssa sairaspoissaolosta ja ota tarvittaessa yhteyttä työterveyshuoltoon.

Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä enää ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asut tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa:

  • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden
  • alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
  • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
  • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos etätyö ei ole mahdollista, sovi työnantajasi kanssa siitä, miten menettelet. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen.
  • Jos työskentelet sosiaali- tai terveydenhuollon työpaikassa, ole aina yhteydessä työnantajaan. Todennäköisesti näytteenotto ja/tai karanteeni on tarpeen.
  • Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin vasta, kun koronaan sairastuneen perheenjäsenen oireiden alkamisesta on kulunut viisi vuorokautta.

Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti tartuttavuusaikana. Tartuttavuuden katsotaan alkavan kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista. Pyydä tartunnalle altistuneita välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte, käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa.

Altistuneen suositellaan tekemään kotitesti heti, jos ilmaantuu oireita. Testi voidaan tehdä myös altistumisen jälkeen, vaikka oireita ei olisi ja uusia se 2-3 vuorokauden kuluttua (Käytä testiä, joka on tarkoitettu oireettomien testaamiseen). Jos testi on negatiivinen, hakeudu altistumisen jälkeen terveydenhuollon testiin, mikäli kuulut seuraavassa kappaleessa ilmoitettuihin ryhmiin.

Milloin terveydenhuollon testiin?

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita tai olet altistunut koronavirusinfektiolle ja lisäksi:

  • terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
  • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
  • työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai
  • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
  • olet raskaana
  • perheenjäsenesi työskentelee sosiaali- tai terveydenhuollon tehtävässä
  • olet rokottamaton, etkä ole edeltävän 6 kuukauden aikana sairastanut koronaa
  • ota aina viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon, jos vointisi sitä vaatii

Kankaanpäässä 18.1. 2022

Margit Seppälä, ylilääkäri, kunnan tartuntatautivastaava lääkäri, PoSa

 

Koronatartunnan oireet

COVID-infektion aiheuttaman hengitystieinfektion oirekuvaan voi kuulua kuume, yskä, nuha, hengenahdistus, kurkkukipu, haju- ja makuaistin menetys, päänsärky, poikkeava väsymys, huonovointisuus ja yleiskunnon lasku, painontunne rinnassa ja/tai lihaskivut sekä suolisto-oireet.

COVID-19-testaus PoSassa

Keneltä näyte otetaan?

Oireettomia ei testata.

Oireiset henkilöt, jotka eivät ole täysin rokotettuja tai sairastaneet varmennettua COVID-19- infektiota viimeisen 6 kuukauden aikana, suositellaan testattavan mahdollisimman pian oireiden ilmaannuttua.

  • Ei testata, jos Covid- 19 infektio sairastettu < 6 kk
  • Ei testata, jos Covid- 19 infektio sairastettu > 6 kk ja lisäksi saanut 1. rokotuksen vähintään 1 vko sitten
  • Täysin rokotettuja oireisia henkilöitä suositellaan testaamaan vain:
  • mikäli he ovat kahden edeltävän viikon aikana altistuneet tunnistetulle Covid- 19 infektiolle
  • ovat kahden edeltävän viikon aikana palanneet matkalta alueelta, jossa Covid-19 on yleinen
  • ovat sosiaali- tai terveydenhuollon työssä
  • ovat yli 70 vuotiaita tai immuunipuutteisia
  • tarvitsevat sairaala- tai laitoshoitoa tai ympärivuorokautista hoivaa

 

Alle 12 vuotiaat

  • Näyte suositellaan otettavaksi lapselta, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita
    seuraavissa tapauksissa:
  • Tiedossa oleva koronavirusaltistus edeltävän kahden viikon aikana, myös matkalta paluu
  • Tartuntatautilaki ei aikuisten tapaan velvoita alle 12 vuotiailta oireettomalta otettavaksi
    72 tunnin näytettä ulkomaanmatkan jälkeen, mutta näytettä vahvasti suositellaan
    ennen päiväkotiin tai kouluun menoa
  • Lapsen perhepiirissä on yli 16-vuotiaita henkilöitä, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa
  • Jos näytteenotolle on lääketieteellisiä perusteita (esim. lapsi otetaan sairaalaan tai hänellä
    on sairaalassa suunniteltuja tutkimus- tai hoitokäyntejä)
  • Näytettä ei oteta lapselta, jolla on todettu varmistettu COVID-19-infektio kuuden kuukauden sisään.

Altistuneet henkilöt

  • Oireiset tunnetulle koronavirustapaukselle altistuneet testataan mahdollisimman pian, kun oireet ilmaantuvat.
    Tämä koskee myös täysin rokotettuja henkilöitä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät

  • Oireiset sote-työntekijät testataan mahdollisimman pian, kun oireet ilmaantuvat. Tämä koskee myös täysin rokotettuja henkilöitä.

Ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksiköt:

  • Ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksiköihin tulevat uudet asukkaat testataan, esim. intervallit. Tämä koskee myös täysin rokotettuja henkilöitä.

Tk-sairaalaan tulevat potilaat:

  • Hengitystieoireiset ja kuumeilevat potilaat testataan päivystyksessä, kun he tulevat
    sairaalaan.Tämä koskee myös täysin rokotettuja henkilöitä.
  • Jos potilas on sairastanut varmistetun Covid-19 infektion alle 6 kk aiemmin, näytettä ei oteta, vaan etsitään muuta diagnoosia

Koronavilkun kautta hälytyksen saaneet henkilöt:

  • Oireiset koronavilkun kautta hälytyksen saaneet henkilöt testataan mahdollisimman pian.

Maahantulo ja matkustaminen

  • 72h näyte maahantulosta. Maahantulon yhteydessä vaadittavat testit ovat tartuntatautilain väliaikaisen säännösten mukaan matkustajille pakollisia.
  • Oireettomat Suomesta ulkomaille suuntaavat matkailijat testataan tarvittaessa yksityissektorin avulla.

Työnantajat eivät voi vaatia täyden rokotussarjan saaneelta työntekijältä negatiivista näytettä sairastetun / parantuneen flunssan jälkeen ennen työhön paluuta. Jos näyte halutaan, tulee se ottaa yksityisektorilla työnantajan kustantamana.

Vaihtoehto 1.

Omaolo:


 

 

 

Vaihtoehto 2

  • Näytteenotto Kankaanpäässä; Soita aina ennen näytteelle saapumista koronatestiin  p. 02  577 3265, josta saat näytteenottoajan ja saapumisohjeen.
  • Koronatestin puhelinneuvonta on avoinna ma-pe klo 8-15.
  • Näytteenotto muissa PoSan jäsenkunnissa; Soita siis aina ennen kokeeseen tuloa p. 040 652 4340 ( numero koskee Honkajoen, Jämijärven, Karvian, Pomarkun ja Siikaisten näytteenottoa)
  • Näytteenotto muissa jäsenkunnissa ajanvarauksella ja sopimuksen mukaan

Muina aikoina ota yhteyttä Satasairaalan käyttämään valtakunnallisen päivystysapu-numeroon: 116117. Älä missään tapauksessa lähde sairaana terveysasemalle ilman etukäteissoittoa.

Corona Testing in Kankaanpää

INFORMATION ABOUT COVID-19

RECOMMENDATIONS REGARDING THE USE OF FACE MASKS

The use of a face mask is recommended in the following situations, for people over 12 years of age:

  • In all public transport.
  • Persons on route to a Covid-19 test and before receiving the test result, if they must move outside of their home.
  • In indoor public events, including schools.
  • In indoor work places, if there are several people working in the same space. Work places are recommended to follow the guidelines by the Finnish Institute of Occupational Health. The practices at place will be decided and enforced by the employer.
  • Passengers arriving in Finland from a risk area: when travelling from their point of entry to their place of quarantine, or if they must move outside of their home/quarantine location during quaranting.
  • In domestic tourism: follow the destination instructions on face mask usage.
  • When visiting or working in a hospital, health centre, or a 24-hour care facility.

In addition, it is a good idea to always use a face mask in situations where it is difficult to avoid close contact, for example at public events or indoords.
For more information about using face masks, please see the instructions of the Finnish Institute of Health and Welfare (THL).

CURRENT RESTRICTIONS AND RECOMMENDATIONS IN THE PoSa AREA

Current restrictrions and recommendations are based on those by the Satakunta Regional Working Group for the Control of Infectious Diseases (ATTR) and Regional State Administrative Agency Southwestern Finland (AVI).

– Both public and private events currently have the same recommendations. It is the organiser´s responsibility to ensure that all guests have access to hand hygiene facilities, and that safety distances are kept. Using face masks is recommended, especially if safety distances cannot be kept, or if guests are arriving from areas on the community transmission phase of the virus. All surfaces must be cleaned thoroughly and regularly. For easier tracking in case of Covid-19 exposures, the contact details and time stamps of all quests should be taken a note of.

– The usage of public and private spaces is currently not restricted. Events and meetings of over 10 (ten) people indoors, and over 50 (fifty) people outdoors, can be held. All events must adhere to THL’s recommendations in regards to safety distances, hygiene and face mask usage. It is recommended to use a face mask indoors in accordance with THL’s instructions, especially if the safety distances cannot be maintained.

– Sports facilities (gyms, swimming halls, sport halls etc.) are operating normally, but additional caution must be paid to safety distances and hygiene. Face masks are recommended to be used where possible, and facility-specific instructions must be obeyed. In swimming halls, face masks must be used in all public spaces, excluding pool and shower/sauna areas.

– Excercise, sports and hobby acticitivies in full (matches, competitions, training sessions etc.) for all ages can be carried out indoors and outdoors. If there is an audience present, AVI’s current regulation regarding public events must be observed. Clubs must also take into account their own association’s guidelines for training and competition activities for all ages, and instruct their members to act in accordance with those guidelines.

– Libraries, museums and other cultural facilities are currently open for public. Some restrictions for entry allowance of visitors may be in place in order to ensure safety distances. Larger public events are currently on hold. Additional attention to face mask usage, hygiene and safety distances is required. Larger groups should contact the cultural facilities in advance. Further information can be found on the facilities´ websites, and from the staff present at the facilities.

– Youth facilities are open. Depending on the size of the facility, the amounts of visitors may be restircted. People over 12 years of age and older should wear a face mask, and all visitors are instructed to use the facilities in a Covid-19 safe manner.

– Social services and health care are operating normally.

– Entrepreneurs in the PoSa area have acted responsibly in the midst of the corona pandemic. However, PoSa encourages entrepreneurs to continue acting responsibly in the challenging conditions, by enforcing safety distances and other hygiene issues in their business premises.

Updated recommendation on coronavirus testing of children

The Finnish Institute for Health and Welfare (THL) has updated its recommendation on coronavirus testing of children. The recommendation is based on the national testing strategy. From now on, Espoo will conduct testing according to the updated recommendation.

THL recommends that under 12-year-olds get tested in the following situations:

 

  • the child has symptoms and has been exposed to a confirmed case of the coronavirus over the previous two weeks;
  • the child has symptoms and their family members include unvaccinated persons aged 16 or older or persons with a weakened immune system; a doctor considers the test necessary.
    You can also, at your own discretion, have your child tested if you suspect a coronavirus infection.
  • Over 12-year-olds who are unvaccinated and have symptoms should always get tested when they have possible symptoms of a coronavirus infection.
  • If you have received two doses of the coronavirus vaccine or have had the coronavirus disease, read the instructions on the website of the Hospital District of Helsinki and Uusimaa(extrernal link): What to do if you suspect having contracted the coronavirus.
  • The definition of coronavirus exposure in schools, educational institutions and early childhood education has also been updated
    According to THL’s new guidelines, staying in the same classroom during the school day does not automatically mean that the entire group has been exposed. After an exposure situation at school, we will trace the people who were in actual close contact with the infected person. These people may still be placed in quarantine. Others will be informed of potential low-risk exposure and advised to get tested if symptoms occur.

Option 1: Fill in the evaluation form of symptoms online

You can assess your need for treatment by filling in the symptom assessment form in the Omaolo service at Omaolo

 

 

 

 

Option 2: Call health services

On the phone you will be provided with instructions for seeking treatment.

  • Call Corona test Helpline at tel. 02 577 3265, open from Monday to Friday 8-15 the health care counselling service your own healthcare. 
  • Urgent care in Kankaanpää health station is open from Monday to Friday 8-20 and on Saturday and Sunday from 9-18, please call 02 577 3265.

 

PoSan alueen kuntien kotisivut löytyvät alta;

Honkajoki, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Pomarkku, Siikainen