Fysioterapian ammattilaiset

Fysioterapian ammattilaiset

Fysioterapiassa asiakas saa monta ammattilaista kuntoutuksensa tueksi

PoSan fysio- ja toimintaterapian palvelut ovat monipuolisia. Arjen teot painottuvat asiakkaiden
arviointikäynteihin ja hoitoon sekä leikkausten ja sairauksien jälkeiseen kuntoutukseen. Toimintaja fysioterapia-asiakkaat ovat kaiken ikäisiä vauvasta vaariin. Tavallisimmin asiakkailla on tuki- ja liikuntaelinten tai neurologisia sairauksia tai toimintakyky on laskenut muista syistä.

Fysioterapian perustana on asiakkaan toimintakyvyn, liikkumisen, terveyden ja hyvinvoinnin sekä toimintarajoitteiden arviointi. Toiminta- ja liikuntakykyä parannetaan ohjauksen, neuvonnan, liikeharjoitusten ja muiden ammatillisten keinojen avulla.

– Osastolta ja sairaalasta meille tullaan yleensä leikkauksen jälkeen tai esimerkiksi aivoinfarktin jälkeiseen kuntoutukseen, kertoo fysioterapeutti Kristiina Teeri.
Toimintaterapeutti ja fysioterapeutti tekevät tiivistä yhteistyötä sekä keskenään että monen muun ammattilaisen kanssa. Tavoitteena on edesauttaa potilaan itsenäisyyttä omassa arjessa ja toiminnassa.

Ammattilaiset käyttävät erilaisia mittaus- ja arviointikeinoja esimerkiksi käden käytön
ja koordinaation harjoittamiseksi.
– Esimerkiksi aivoinfarktin jälkeen normaalit arkitoimet eivät suju entiseen tapaan. Harjoitusten ja apuvälineiden avulla opetellaan päivittäisiä rutiineja uudelleen, kuten syömistä ja pukemista. Asiakkaalle voidaan tarvittaessa valmistaa yksilöllinen käden lepolasta ja antaa pitkäaikaislainaan erilaisia arjen selviytymistä tukevia pienapuvälineitä, kuten vaikkapa paksuvartinen, taivutettava ruokalusikka, avaa toimintaterapeutti Marja Lehtimäki.

PoSan fysioterapiassa työskentelee monenlaisia ammattilaisia ja asiakkaat saavat laaja-alaisesti hoitoa ja ohjausta, joka ulottuu myös potilaan lähipiiriin. Kuntoutusohjaajan tehtävä on tukea, neuvoa ja ohjata kuntoutujaa sekä heidän läheisiään sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttämisessä.

Muun muassa avustushakemusten täyttäminen voi tuntua raskaalta kaiken muun keskellä.
– Me kuntoutusohjaajat olemme asiakkaan yhteyshenkilöitä. Tuemme sairastunutta tai
vammautunutta ja heidän läheisiään muuttuneessa elämäntilanteessa. Yhdessä tilanteista
selvitään paremmin, eikä asiakkaan tarvitse käyttää voimavarojaan ylettömästi tiedon hankintaan, kuntoutusohjaaja Petra Lindström vakuuttaa.

Tekoja paremman asiakaskokemuksen puolesta

Fysioterapiassa on otettu käyttöön takaisinsoittojärjestelmä numerolle 044 577 3285. Soittaessa on tärkeää, että soittaja kuuntelee viestin loppuun ja toimii ohjeen mukaisesti. Yhteyttä voi ottaa myös tekstiviestillä 0457 396 5662. Tekstiviestin voi jättää milloin tahansa vuorokauden ympäri. Viestit käsitellään, kun puhelinpalvelu on avoinna eli arkisin klo 9.00–15.00.
Saman numeron kautta hoituvat myös apuvälineisiin liittyvät asiat. Apuvälinelainaamo on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9.00–11.00 sekä lisäksi maanantaista torstaihin klo 15.00–16.00 välillä.

Lainauksen yhteydessä asiakas saa ohjauksen apuvälineen käyttöön, mikä on tärkeää
apuvälineiden käyttöturvallisuuden vuoksi.