Tähdessä autettiin laittamaan korkki kiinni

Raimo Pihlajamäen raitistumisen pitkä matka alkoi mielenterveys- ja päihdepalvelukeskus Tähdessä kesällä 2013. Pitkällisen harkinnan jälkeen hän oli ottanut päihdeongelmansa esille lääkärikäynnin yhteydessä ja sai lähetteen eteenpäin. Jo kahden viikon päästä hän pääsi tapaamaan psykiatrista sairaanhoitaja Terttu Männistöä.

 Siitä alkoi monivaiheinen paranemisen prosessi, josta Raimo ei olisi selvinnyt ilman Tähden ammattilaisten apua.

  • Kynnys tulla Tähteen oli aluksi korkea, mutta kun olin sen ylittänyt, huomasin melkein välittömästi, ettei tämä olekaan paha paikka, Raimo muistelee päihdekuntoutuksen alkua.

 Raitistuminen alkaa vasta omasta päätöksestä

Raimo Pihlajamäki

Elokuusta lähtien Raimo kävi tapaamassa Terttua kahden viikon välein. Syksyn kuluessa kypsyi päätös juomisen lopettamisesta kokonaan.

Vaikka lääkäri oli siihen jo aiemmin kehottanut, vasta oma päätös johti tekoihin. Joulukuun lopussa hän pääsi verikokeisiin ja sen jälkeen aloittamaan Antabus-hoidon.

  • Kolmen vuoden ajan kävin joka maanantai Tähdessä saamassa Antabusta ja perjantaisin otin lääkkeet itse kotona.

Vaikka raitistuminen pääsi lääkityksen ja muun tuen avulla hyvin alkuun, terveys alkoi reistailemaan puolen vuoden päästä verenpaineen ja kolesteroliarvojen noustua sekä diabeteksen puhjettua.

Onni onnettomuudessa oli, että sairastuminen havaittiin päihdekuntoutuksen seurannassa. Muutoin sairaudet olisivat edenneet piilevinä ja Raimo jäänyt ilman hoitoa.

  • Sain Tähdessä hyvää hoitoa lääkäriltä, joka tiesi tilanteeni kokonaisuudessaan. Jos jouduin oireiden vuoksi terveyskeskukseen, minut ohjattiin saman hoitavan lääkärin puheille.

Elämä näytti jälleen nurjaa puoltaan, kun Raimon päihderiippuvainen veli kuoli yllättäen. Silloin oli retkahtaminen lähellä, mutta nopea apu Tähden ammattilaisilta oli pelastus.

Veljen kuolema painaa edelleen mieltä, mutta psykologin ja psykiatrisen sairaanhoitajan apu on auttanut pahimman yli.

 Apua saa, kun pyytää

Tällä hetkellä Raimolla menee hyvin, kun lääkitys on kohdallaan ja hän tapaa säännöllisesti kuukauden tai kahden välein psykiatrista sairaanhoitaja Anne Mikkolaa. Vaikka Raimon usko ihmisiin on mennyt vaikeiden kokemusten myötä, hän luottaa Anneen. Silloin kun Annelle ei ole aikoja saatavana, voi tarvittaessa kääntyä mielenterveystoimiston puoleen arkiaamuisin.

  • Jos tulee jotakin, aina on paikka, minne soittaa.

 

Anne Mikkola ja Raimo Pihlajamäki

 

Ennen koronaa Raimo viihtyi päivittäin Tähden toimintakeskuksessa, jossa sai vapaasti viettää aikaa esimerkiksi pelaamalla bingoa tai tekemällä puutöitä.

Yhden kesän Raimo oli kauhan varressa ja toimi kokin epävirallisena kesälomatuurajana. Koronan vuoksi toimintakeskuksen ohjelmaa ja tiloissa oleskelua on toistaiseksi rajoitettu.

Nyt Raimo saa päivät kulumaan pitkillä lenkeillä, kuuntelemalla musiikkia ja katsomalla televisiota. Kun Tähden ovet taas aukeavat kokonaan, Raimo nähdään jälleen vakiopaikallaan ruoan laitossa.

 Miten toimia, jos herää huoli päihteiden käytöstä?

Jos sinulla herää huoli omasta tai läheisesi päihteiden käytöstä, apua on helposti saatavilla. Voit tilanteestasi riippuen ottaa yhteyttä mihin tahansa PoSan alueen terveyskeskukseen. PoSan alueen koko henkilöstö on koulutettu päihteiden käytön puheeksi ottamiseen. Henkilöstö auttaa ja ohjaa eteenpäin oikealle taholle. Tärkeintä on ottaa ensimmäinen askel ja ottaa oma tai läheisen päihdeongelma puheeksi ammattilaisen kanssa.