Suu-nenäsuojainten jakelua PoSan alueella

Hallitus on antanut suosituksen suu-nenäsuojuksen käyttämisestä. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten ihmisten suojaamiseksi niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana.

Käyttöä suositellaan THL:n ohjeen mukaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:

  • Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
  • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Suosituksen ulkopuolelle jäävät esimerkiksi seuraavat tilanteet:

  • Vakiintuneet yhteisöt: Suosituksen ulkopuolelle jäävät tässä vaiheessa tilat ja tilanteet, jossa toistuvasti sama toisilleen tuttu ryhmä kokoontuu sisätiloihin pidemmäksi aikaa. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset harrastusryhmät, päiväkodit ja koulut. Toimistomuotoiset työyhteisöt ovat myös tämän tyyppisiä yhteisöjä. Perusopetuksessa ei anneta suositusta maskin käytöstä myöskään koulukuljetusten aikana tai opetukseen liittyvissä tilanteissa, joissa liikutaan koulun tilojen ulkopuolella.
  • Tilanteet, joissa turvavälien pitäminen on suojaavien toimien avulla mahdollista(esim. asioinnit kaupoissa): THL:n suosituksen mukaan julkiset tilat ja tilanteet, joissa etäisyyden pitäminen on yleisesti mahdollista, eivät kuulu suosituksen piiriin.

THL:n ohjeen mukaan jokainen hankkii maskinsa itse. Työmatkaliikenteessä tarvittavat maskit ovat veroviranomaisen ohjeen mukaan verovähennyskelpoisia. Kuntien tulee huolehtia, että kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville on saatavissa maskeja ilmaiseksi, jos kunta kuuluu suosituksen voimassaoloalueeseen. Satakunta ja näin ollen myös Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän alue kuuluvat tällä hetkellä suosituksen voimassaoloalueeseen.

Kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien maskien saatavuuden turvaamiseksi Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän alueella jaetaan makseja seuraavissa jakelupisteissä:

  • Honkajoen, Jämijärven, Karvian, Pomarkun ja Siikaisten peruspalvelukeskuksissa ma ja ke klo 14-15 välisenä aikana
  • Kankaanpään hyvinvointikeskuksessa ma-pe klo 8-15.

Mikäli et pysty asioimaan jakelupisteessä aukioloaikana, ole yhteydessä omaan peruspalvelukeskukseesi:

  • peruspalvelukeskukset, keskitetty ajanvaraus 040 652 4340
  • Kankaanpään osalta Hyvinvointikeskus 044 577 3272.

Peruspalvelukeskuksissa ja Hyvinvointikeskuksessa neuvotaan maskin käytössä.

Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä