Pääsylippu elämään -kampanjassa kannustetaan nuoria ottamaan rokote mahdollisimman nopeasti

Satakunnan terveysviranomaiset ja kunnat haastavat kaikki satakuntalaiset mukaan yhteiseen kampanjaan, jonka tavoitteena on koronaviruksen leviämisen estäminen. Pääsylippu elämään –kampanjan tavoitteena on kannustaa kaikki satakuntalaiset ottamaan koronarokote. Ajatus kampanjan toteuttamisesta syntyi alueellisessa tartuntatautien torjunnan työryhmässä (ATTR) Satasairaalan aloitteesta.

Kampanjalla halutaan puhutella erityisesti nuoria. Pääsylippu elämään kertoo rokotteen vapauttavasta voimasta. Erilaisten tapahtumien sulkeminen on osaltaan vaikuttanut nuorten elämään ja syrjäytymisen tunteeseen – rokotteen ottaminen on kaikille yhteinen askel kohti vapaampaa elämää.  Se henkii tahtoa ja toivoa helpommasta huomisesta.

Erityisesti nuoria ikäryhmiä kannustetaan hakeutumaan rokotuksiin. Rokotuksissa ollaan nyt vaiheessa, jossa kaikki > 16v. PoSan alueen nuoret sekä 12-15v. riskiryhmät voivat varata ajan koronarokotukseen oman kunnan terveydenhuollosta, www.eposa.fi / sähköinen ajanvaraus: koronarokotus, > varaa aika.

Pääsylippu elämään -kampanja toimii hyvänä muistutuksena meille kaikille myös toisen rokoteannoksen ottamisesta ajallaan. Epidemian leviämisen ehkäiseminen on meidän kaikkien yhteinen asia. Korona voitetaan yhdessä.

Ottamalla rokotteen nuori suojaa itsensä lisäksi myös perhettään, ystäviään, sukulaisiaan ja harrastuskavereitaan. Covid-19-tauti voi olla osalle nuoristakin ihmisistä vaikea ilman rokotusta. Toisaalta lievemmässäkin taudissa oireet voivat joskus kestää pitkään. Hyvä rokotuskattavuus antaa mahdollisuuden välttää rajoitustoimia.

Ottamalla rokotteen voidaan vähentää nuorten tartuntoja ja varmistetaan opetuksen järjestäminen lähiopetuksena. Rokotussarjan ( = 2 rokotusta) otettuaan mahdollisessa altistumistilanteessa ei aseteta karanteeniin, vain sairastunut eristetään ja lähiopetusta voidaan jatkaa. Ensimmäinen rokotus ei vielä anna hyvää suojaa, mutta se kannattaa ottaa jo hyvissä ajoin kesällä ja toinen myöhemmin syksyllä. Ennusteen mukaan elokuun lopussa Suomen valtaviruksena on deltavirus (ent.Intian virusmuunnos) ja kaksi nuorille annettavaa rokotetta antaa virusta vastaan hyvän suojan.

Aikuiset Satakunnassa ovat hakeutuneet rokotuksille hyvin, kiitos ! Edelleen teemme kaikkemme, että kaikissa ja erityisesti nuorissa ikäluokissa rokotuskattavuus jatkaa kasvuaan.

Kampanjassa on mukana kaksi satakuntalaista nuorta some-tähteä, jotka omien kanaviensa kautta välittävät viestiä oikealle kohderyhmälle:TikTokin, Youtuben ja instagramin kautta. Mukana kampanjassa ovat @annnaluodemaki (ig) / Anna Erika (Youtube) ja @saanaboelius (ig) / @saanabee (TikTok).

Kampanjamateriaalia voi katsoa Satasairaalan sivuilta: https://www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19/rokote-kampanjamateriaalit

 

 

 

 

 

 

 

12-15-vuotiaiden rokottaminen valtioneuvoston päätettäväksi todennäköisesti elokuussa.

12-15-vuotiaiden muiden kuin riskiryhmiin kuuluvien lasten ja nuorten rokottamisen valmistelu on käynnissä ja lausuntokierros asiasta on alkamassa heinäkuussa. Rokotusasetus tulee valtioneuvoston päätettäväksi todennäköisesti elokuun alkupuolella. Jos valtioneuvosto antaa asetuksen, ajanvaraus voisi alkaa elokuun lopun /syyskuun alun aikana.