Laitoshuoltajan näkymätön vihollinen

Niin kauan kuin tiloissa on toimintaa, tarvitaan puhtaanapitoa. PoSan puhtauden ammattilaiset, laitoshuoltajat, tekevät fyysisesti vaativaa ja huolellisuutta edellyttävää työtä, joka mahdollistaa turvallisen ja viihtyisän toimintaympäristön. Koronapandemia on korostanut alan vaatimuksia entisestään.

Vallitseva tilanne on tuonut laitoshuoltajien käsille lisätyötä ja paljon uusia ohjeistuksia. Vaikka PoSan alueella tilanne on toistaiseksi tartuntojen osalta rauhallinen, on ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tehty runsaasti. Laitoshuoltajat noudattavat päivittäin erityistä tarkkuutta huolehtien työntekijöiden ja asiakkaiden turvallisuudesta.

– Ohjeita on tullut valtavasti ja ne muuttuvat liki päivittäin. Huolellisuutta on korostettu entisestään. Suojaimista on tullut arkipäivää. Siivousvälineitä ja käsiä desinfioidaan tiheään tahtiin, kertoo PoSan puhtauspalvelupäällikkö Raili Alanen.

PoSan laitoshuoltajan monipuoliseen työhön kuuluu päivittäistä puhtaanapitoa, eristyssiivouksia ja jaksoittain tehtäviä puhdistuksia, kuten ikkunoiden pesua tai lattioiden vahausta. Sen lisäksi laitoshuoltaja opastaa asiakkaita ja alan työssäoppijoita sekä raportoi ja tiedottaa ajankohtaisista puhtaanapidon töistä. Kohteesta riippuen yksittäiset tehtävät vaihtelevat apuvälineiden ja tilojen puhdistamisesta viherkasvien hoitoon. Laitoshuoltaja mahdollistaa ihmisille turvallisen, viihtyisän ja terveellisen hoito-, työ- ja asiointiympäristön.

PoSalla on huollettavia toimitiloja eri kunnissa kahdessakymmenessä osoitteessa noin 20 000 neliömetrin verran.

– Puhtaanapidon tekijöitä meillä on 25 ja erilaisia sijaisia tarvitaan jatkuvasti, Alanen sanoo.

Koronapandemian korkeat vaatimukset
Koronapandemian seurauksena korostuneet hygieniavaatimukset edellyttävät Alasen mukaan entistä tarkempaa ja tiheämpää puhdistamista.

– Desinfektioaineet ovat päivittäisessä käytössä ja puhtaanapidon tehostetut toimenpiteet kohdistetaan erityisesti kosketuspintojen puhtaanapitoon.

Terveysasemilla tai sairaaloissa vierailevalle Alanen antaa muutaman käytännön vinkin.

– Selvitä, missä vastaanotto sijaitsee poikkeusolojen aikana ja noudata annettuja ohjeistuksia. Kun saavut paikalle, pyyhi jalkasi ja ota käsidesiä. Hiero se käsiisi, kunnes kädet ovat kuivat. Talviaikaan riisu nastakengät tuulikaapissa pois ja vaihda tavallisiin kenkiin, jotta lattiat pysyvät ehjinä.

Laitoshuoltajan työ vaatii fyysistä kestävyyttä, hyviä yhteistyötaitoja ja vankkaa substanssiosaamista. Työ pitää tehdä säännöllisesti, ohjeita ja sääntöjä noudattamalla, jotta näkymätön vihollinen ei pääse leviämään. Bakteerit, virukset ja sienet eivät näy pinnoilla ilman mikroskooppia.

– Terveydenhuoltoyksiköiden puhtaanapidossa ei pärjää ”näyttää puhtaalta” -ajatuksella. Käsihygienia ja aseptiikka ovat kaiken lähtökohtana. Omaa työtä pitää arvostaa, sillä sen varassa kaikki seisoo tai kaatuu, Alanen kiteyttää.