Kotisairaala – Sairaalatason hoitoa omassa kodissa

Kotisairaala on kasvattanut viime vuosina suosiotaan. Palvelumuoto on monille vielä vieras, vaikka sen tarjoaminen on määrätty laissa. Palaute palvelun käyttäjiltä on ollut positiivista.

 

Kotisairaalalla tarkoitetaan sairaalatasoista hoitoa, joka tapahtuu potilaan kotona. Palvelumuodolla on monia hyviä puolia ja sen avulla voidaan korvata tai lyhentää osastolla tapahtuvaa hoitoa. Kotisairaalan potilaista suurin osa on oireenmukaisessa hoidossa olevia tai suonensisäisessä antibioottihoidossa olevia potilaita.

 

Lääkärijohtoinen kotisairaala toimii koko PoSan alueella joka päivä aamuseitsemästä iltakymmeneen. Kotisairaalassa sairaanhoitajat työskentelevät aamu- ja iltavuoroissa seitsemänä päivänä viikossa ja lääkäri arkisin virka-aikaan. Sairaanhoitajat voivat konsultoida päivystävää lääkäriä iltaisin ja viikonloppuisin.

 

Tuhansia kontakteja vuodessa

Tietoisuus kotisairaalan tarjoamista mahdollisuuksista ei ole vielä tavoittanut kaikkia, jotka voisivat hyötyä palvelusta. Siitä huolimatta käynnit ovat kasvaneet tasaisesti. Vuonna 2019 kotikäyntejä ja muita kotisairaalan kontakteja oli jo yli 3000 kappaletta. PoSan alueella kotisairaalan toiminta on järjestetty tasavertaisesti.

 

– Kotisairaalan potilailla on yleensä jokin sairaalatasoista hoitoa vaativa sairaus, jonka hoitaminen voidaan järjestää turvallisesti kotioloissa. Kotisairaala on hyvä ratkaisu, kun potilaan perushoivan rinnalle kaivataan vaativampaa hoitoa, sairaanhoitaja Marja Pääjoki kertoo.

Palvelun piiriin on mahdollista päästä lääkärin lähetteellä. Osa potilaista ohjataan kotisairaalaan päivystyksestä tai osastolta, toiset taas kotihoidosta tai hoitolaitoksesta. Hoito kotona tapahtuu potilaan suostumuksella.

 

Korona on vaikuttanut kotisairaalan toimintaan

 Korona on muuttanut toimintatapoja kaikilla elämän osa-alueilla, myös kotisairaalassa. Potilaiden luona on vierailtu tavallista useammin ja suojautumiseen on kiinnitetty aiempaa enemmän huomiota.

 – Olemme käyneet ottamassa myös näytteitä kotona sekä asumispalveluyksiköissä. Näin potilaiden ei ole tarvinnut lähteä kotoaan päivystykseen, jossa tartuntariski on hieman suurempi, kertoo kotisairaalan lääkäri Tarja Köymäri-Seilonen.

PoSan alueella koronatilanne on pysynyt hallinnassa hyvin ja kotisairaala jatkaa toimintaansa samaan tapaan kuin aiemmin.