Käsien oikeaoppinen pesu auttaa virusten torjunnassa

Käsien peseminen on yksi tehokkaimmista tavoista ehkäistä erilaisia tartuntatauteja. Oikeaoppinen pesu vedellä ja saippualla sekä huolellinen kuivaaminen käsipaperilla tai puhtaalla pyyhkeellä ehkäisee mikrobien leviämisen käsien kautta.

Kädet tulisi pestä aina ennen ruokailua tai ruuan valmistusta sekä muun muassa yskimisen, aivastelun, niistämisen ja tupakoinnin jälkeen. Etenkin kaupasta ja muista julkisista tiloista kotiin palatessa kädet on hyvä pestä huolellisesti.

Käsipesu kannattaa aloittaa käärimällä hihat ylös: näin yllät pesemään myös ranteet. Korut ja kello kannattaa riisua pesun ajaksi. Käsiä tulee pestä saippualla noin 20 sekunnin ajan, minkä jälkeen kädet huuhdellaan huolellisesti lämpimällä vedellä. Kädet tulee kuivata joko paperilla tai puhtaalla pyyhkeellä, ja julkisissa vessoissa hana kannattaa sulkea paperilla.

Pinnat puhtaiksi

Ihminen koskettaa kasvojaan jopa satoja kertoja vuorokauden aikana. Lisäksi koskemme päivän mittaan lukuisia eri pintoja ovenkahvoista maksupäätteisiin ja älylaitteisiin. Näin mikrobit kulkevat kädestä toiseen ja siitä kasvojen kautta myös elimistöömme. Erilaisten pintojen puhdistus etenkin julkisilla paikoilla tulisikin tehdä säännöllisesti.

Sairaalassa käsien desinfektio käsihuuhteella on tehokkaampi tapa estää infektioita kuin pelkkä saippuapesu, mutta arkielämässä käsien peseminen vedellä ja saippualla riittää. Matkustaessa ja paikoissa, joissa juoksevaa vettä ei ole saatavilla, käsidesi on hyvä olla mukana. Desinfiointiaineet eivät kuitenkaan poista iholta fyysistä likaa, toisin kuin saippuapesu.

Hyvään käsihygieniaan kuuluu myös käsien ihosta huolehtiminen. Haavat ja kuivuminen altistavat ihon bakteereille ja viruksille. Myös kynnet kannattaa pitää lyhyenä, sillä mitä pidempi kynsi on, sitä enemmän sen alle mahtuu mikrobeja.

Lähteet:
Helsingin yliopistollinen sairaala
Evira