KANSALAISOHJE: MITÄ TEEN, JOS EPÄILEN KORONATARTUNTAA? Päivitetty 7.3.2022        

Päivitetty 7.3.2022

Lievien koronavirusoireiden takia ei yleensä tarvitse käydä testissä – vältä kontakteja viiden päivän ajan

Koronatartunnat ovat lisääntyneet voimakkaasti omikronmuunnoksen levitessä Suomessa nopeasti. Virus tarttuu jo ennen oireiden alkamista ja itämisaika on lyhyt. Tämä on johtanut siihen, että tartunnanjäljityksestä on pitkälti tullut vaikuttamatonta.

Käytössä olevat koronarokotteet suojaavat hyvin vakavalta koronavirustaudilta, mutta ne eivät suojaa kovin hyvin tartunnalta. Valtaosalle tartunnan saaneista omikron aiheuttaa lievän taudin.

Jos olet perusterve, yleisvointisi on hyvä ja sinulla on lieviä hengitystieoireita, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin.

Lieviä oireita voivat olla

  • nuha, nenän tukkoisuus
  • yskä
  • kurkkukipu, kurkun karheus
  • haju- tai makuaistin häiriöt
  • voimattomuus, väsymys
  • lihaskivut
  • pääsärky
  • kuume
  • lievä hengen ahdistuksen tunne
  • joskus pahoinvointi, oksentelu tai ripuli (äkilliset ja voimakkaat oireet viittaavat pikemminkin liikkeellä olevaan norovirusinfektioon)

THL kuitenkin suosittelee, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan ja ennen töihin tai kouluun paluuta tulee olla vähintään kaksi vuorokautta oireeton. Sovi työnantajan kanssa sairaspoissaolosta ja ota tarvittaessa yhteyttä työterveyshuoltoon.

Jos oireet kestävät yli 3 vuorokautta, kuume on korkea ja/tai ilmaantuu hengenahdistusta ja/tai yleistilan laskua, on tarpeen olla yhteydessä terveydenhuollon toimijaan. Jos saat terveydenhuollosta henkilökohtaisesti ohjeita esimerkiksi testiin hakeutumiseen, eristykseen tai karanteeniin liittyen, noudata niitä.

Oireisena kontakteja on vältettävä, vaikka kotitestin testitulos olisi negatiivinen

Voit halutessasi tehdä kotitestin. On kuitenkin tärkeää, että vältät oireisena kontakteja viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitesti olisi negatiivinen. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme välttämään kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

28.2.2022 tuli kuitenkin voimaan laki ja asetus, jonka mukaan tartuntatautipäivärahaa voi hakea lääkärin tai hoitajan kirjoittamalla todistuksella. Sitä varten tarvitaan terveydenhuollossa otettava PCR- tai antigeenitesti. Tartuntatautirahaan on oikeutettu sellainen henkilö, jolle koituu ansioiden menetyksiä, joko oman sairastumisen tai lapsen sairastumisen vuoksi. Todistus kirjoitetaan sairastuneelle tilanteesta riippuen 5-10 vuorokaudeksi oireiden alusta lukien.

Lue lisää: Muutoksia tartuntatautipäivärahan myöntämiseen (Kela)

Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asut tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa, toimi näin:

  • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
  • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
  • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos etätyö ei ole mahdollista, sovi työnantajasi kanssa siitä, miten menettelet.
  • Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen. Suosittelemme tällöin käyttämään venttiilitöntä FFP2 hengityksensuojainta.
  • Jos työskentelet sosiaali- tai terveydenhuollon työpaikassa, ole yhteydessä työnantajaan. Sote-alan ammattihenkilön toimintaohje tartunta- tai altistustilanteessa
  • Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin vasta, kun koronaan sairastuneen perheenjäsenen oireiden alkamisesta on kulunut viisi vuorokautta. Tämä ei kuitenkaan koske koronainfektion jo sairastanutta. Hän voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun on kulunut vähintään viisi vuorokautta hänen oireidensa alusta JA hän on ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.
  • Varotoimet eivät koske perheenjäsentä myöskään silloin, jos hän on sairastanut koronaviruksen aiheuttaman infektion kahden kuukauden sisällä

Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti tartuttavuusaikana. Tartuttavuuden katsotaan alkavan kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista. Pyydä tartunnalle altistuneita välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte, käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa. Altistuneen suositellaan tekemään kotitesti heti, jos ilmaantuu oireita. Testi voidaan tehdä myös altistumisen jälkeen, vaikka oireita ei olisi ja uusia se 2-3 vuorokauden kuluttua (käytä testiä, joka on tarkoitettu oireettomien testaamiseen).

Milloin terveydenhuollon testiin?

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja

  • terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
  • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
  • työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai
  • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
  • olet raskaana
  • suoritat asepalvelusta ja olet lomalla sairastunut akuutein hengitystieoirein

Jos edellä mainitut näytteenoton kriteerit eivät täyty ja tarvitset todistuksen tartuntatautilain mukaista tartuntatautirahapäätöstä varten, hakeudu ensisijaisesti testiin työterveyshuoltoon, josta saat myös todistuksen. Mikäli tämä ei ole mahdollista, voit hakeutua kunnalliseen näytteenottoon.

Ota aina viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon, jos vointisi sitä vaatii.

Missä ja miten testi otetaan?

Koronanäyte otetaan terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa.

Tee oireista arvio omaolo.fi-sivustolla tai tarvittaessa soita omaan terveyskeskukseesi tai työterveyshuoltoon ajan varaamiseksi.