Äitiysneuvola palvelee PoSan kaikissa jäsenkunnissa

Äitiysneuvola palvelee PoSan kaikissa jäsenkunnissa

Äitiysneuvolan päätehtävänä on lasta odottavan perheen tukeminen ja neuvominen sekä äidin ja sikiön terveyden seuraaminen. PoSan alueella äitiysneuvolan palveluita tarjotaan kaikissa jäsenkunnissa perheiden yksilölliset tarpeet huomioiden.

 Äitiysneuvolaan otetaan usein yhteyttä ensimmäistä kertaa siinä vaiheessa, kun raskaus on jo alkanut. Neuvola tarjoaa kuitenkin apua myös raskauden suunnittelussa ja vastaa lapsen hankintaan liittyviin kysymyksiin. PoSan alueella äitiysneuvolan palveluista vastaa kolme hoitajaa.

Ensimmäiseen tarkastukseen äidit saapuvat normaalisti yhdeksännen raskausviikon jälkeen, mutta äiti saatetaan kutsua vastaanotolle jo aiemmin, mikäli hänen terveydentilansa sitä vaatii.

– Tehtävämme on löytää kaikki ne tekijät, jotka uhkaavat äitiä ja sikiötä tai heidän terveyttään. Keskitymme ennaltaehkäisemään sairauksia ja valmennamme koko perhettä lapsen syntymään, kuvailee kätilö-terveydenhoitaja Terttu Huhtamaa PoSan palveluita.

Äitiysneuvola on perheen matkassa mukana koko raskauden ajan ja vielä sen jälkeenkin synnytyksen jälkitarkastuksen merkeissä. Tämän jälkeen perhe siirtyy lastenneuvolan palveluiden piiriin.

Korona on vaikuttanut äitiysneuvolan työhön vain vähän

Toisin kuin joidenkin muiden sosiaali- ja terveyspalveluiden kohdalla, äitiysneuvolan varattuja aikoja ei ole korona takia peruttu tai siirretty.

– Raskaus ei odota. Neuvolaan ei kuitenkaan saa tulla flunssaoireisena, vaan silloin on mentävä koronatestiin tai odotettava oireiden loppumista ennen vastaanotolle tuloa, Huhtamaa neuvoo.

Isät saavat koronasta huolimatta edelleen tulla mukaan neuvolaan ja olla mukana synnytyksissä, kunhan ovat terveitä ja käyttävät maskia. Perhevalmennuksiin korona on sen sijaan hieman vaikuttanut, sillä ryhmätapaamiset on korvattu yksilökäynneillä.

Näissä tapaamisissa käydään läpi tärkeimmät imetykseen ja synnytykseen liittyvät asiat sekä vastataan kaikkiin perheen mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

– Koronasta huolimatta olemme saaneet pitää palvelut lähes entisellään ja siten pystyneet pitämään hyvää huolta äideistä, Huhtamaa kiittelee.

Palveluita monessa toimipisteessä

Jokainen äiti voi itse valita, missä haluaa synnyttä. PoSan alueen äidit synnyttävät pääsääntöisesti Satasairaalassa. Yhteistyö sairaalan kanssa on Huhtamaan mukaan aina ollut tiivistä, mutta koronan vuoksi esimerkiksi äitiysneuvoloiden yhteiset palaverit on jouduttu perumaan. PoSa ja Satasairaala käyttävät yhteistä tietojärjestelmää, joten äitien tiedot siirtyvät saumattomasti eri toimijoiden välillä.

Kaikilla PoSan alueen äideillä on mahdollisuus päästä äitiysneuvolan vastaanotolle omassa kotikunnassaan, mutta vastaanotolle voi halutessaan tulla myös Kankaanpäähän. Kehyskunnissa vastaanotto saattaa olla esimerkiksi kerran viikossa.