Uusi korona -sairastuminen

PoSan alueen 5. korona todettiin eilen Kankaanpäässä. Tartunta on peräisin Pohjanmaalta. Sairastunut on hyväkuntoinen ja on kotihoidossa.
Perheen lapset käyvät Keskustan koulua, lapset jäivät heti koulusta pois altistumistiedon saatuaan ja koulussa tai harrastuksissa ollessaan lapset eivät ole tartuttaneet luokkatovereita tai opettajia. Perhepiirin tänään otetut näytteet ovat negatiivisia. Sairastuneen työpaikalla altistuneita on 7, jotka kaikki on asetettu karanteeniin. Toistaiseksi kukaan altistuneista ei ole sairastunut. PoSan alueen tartuntaketjut on katkaistu ja tartunnanjäljitys on onnistunut nopeasti. Saamani tiedon mukaan Pohjanmaalla kokoontuneista useampi ulkopaikkakuntalainen on sairastunut.

Muistutan taas, että jokaisen on jo lievin oirein hakeuduttava  koronatestiin pikaisesti ( poikkeuksena varhaiskasvatus ). Oireettomia ei testata. Nopeus on nyt valttia tartuntaketjujen katkaisemisessa ja epidemian laajenemisen rajoittamisessa, mutta testaus ei yksistään riitä, vaan meidän on myös noudatettava huolellisesti hygieniaohjeita, turvavälejä ja välttää turhaa liikkumista alueilla, joilla taudin ilmaantuvuus on suurta. Koronavilkun lataus puhelimeen !
Maskia voi aina käyttää, vaikka alueellista universaalia suositusta PoSan alueelle ei ole vielä annettu. TT-vastaavana lääkärinä suositan jo nyt maskin käyttöä aikuisille kaikissa yli 10 henkilön palavereissa, jos 2 m turvavälit eivät toteudu.

Margit Seppälä
TT-vastaava lääkäri, ylilääkäri
Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä