Tuotantoeläinten terveys kesäaikana

Kuumat ja vaihtelevasti kuivat tai kosteat olosuhteet aiheuttavat yllättävän monia haasteita eläinten hyvinvoinnille. Perinteisesti kesäaikaan keskustellaan lemmikkieläinten lämpöhalvauksista, ihotulehduksista ja punkkien, ampiaisten tai kyyn puremista. Riittävä vedensaanti ja mahdollisuus viilentyä ovat aiheita, joihin palataan jokaisen hellejakson yhteydessä. Tuotantoeläinten hyvinvoinnista huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää etenkin kuumina kesäpäivinä.

Kesän ajatellaan perinteisesti olevan tuotantoeläimille paras vuodenaika niiden päästessä vapaasti vihreille laitumille. Käsitys on peräisin aikojen takaa, jolloin eläimiä pidettiin ahtaissa tiloissa ja pitkä pimeä talvikausi heikensi eläinten terveydentilaa. Tuolloin kesäkaudella vapaa vihreä laidun ja liikunta kuntouttivat eläimiä jaksamaan taas seuraavan talven haasteet.
– Nykyään navetat ovat onneksi tilavia ja varustettu hyvällä ilmanvaihdolla. Uusissa navetoissa lehmät pääsevät liikkumaan vapaasti, joten talvi ei ole lehmille sellainen koettelemus kuten ennen, kertoo PoSan terveysvalvonnan johtaja ja hygieenikkoeläinlääkäri Laura Juhantalo.

Laidunkausi aiheuttaa eläimille kuitenkin omat haasteensa. Yleisesti on kannettu huolta siitä, kuinka esimerkiksi naudat pärjäävät talvisin ulkona. Kesä asettaa yhtä lailla omat haasteensa. Nykytiedon mukaan jo 20 asteen lämpötila haittaa naudan hyvinvointia, vähentää syömistä ja lepoaikaa, mikä samalla pienentää maidontuotantoa. Tuotantoeläinten hyvinvoinnin kannalta onkin tärkeää, että niillä on mahdollisuus päästä varjoon aurinkoisina päivinä.
– Kesähelteillä lehmät valitsevat mieluiten viileän pihaton kuin auringonpaahteisen laitumen, jos niille annetaan valintaan mahdollisuus. Riittävän raikkaan juomaveden saannista tulee huolehtia jatkuvasti, muistuttaa Juhantalo.

Laidunkauden harmeja

Vihreälle laitumelle siirtyminen sekoittaa eläinten aineenvaihduntaa, ja äkillisiä sairastumisia saattaa tulla niin lehmille kuin hevosille.
– Lehmille tuore laidun saattaa aiheuttaa äkillisen laidunhalvauksen ja toisinaan rantaniittyjen harvinaiset kasvit voivat aiheuttaa myrkytyksiä. Hevosille uusi laidun voi aiheuttaa esimerkiksi kaviokuumeen puhkeamisen, Juhantalo sanoo.

Myös petoeläimet aiheuttavat kesän laidunkauden aikana tuotantoeläimille ongelmia.
– Petovahinkoja on joka kesä. Tuotantoeläimet pakenevat pelästyessään ja muun muassa hevosille aiheutuu tästä syystä helposti vammoja. Ne saattavat loukkaantua rynnätessään pakoon pusikoissa tai törmäillessään aitojen rakenteisiin, vaikka henki petojen hyökätessä säästyisikin, kertoo Juhantalo.

PoSassa eläinten terveydestä huolehtii säännöllisesti kuusi eläinlääkäriä. Loma-aikana palvelu toimii ympärivuorokautisesti osin sijaisten toimesta.

Eläinlääkinnän yhteystiedot

PoSan eläinlääkäreiden yhteisvastaanotolla työskentelevät Kankaanpään, Honkajoen, Jämijärven ja Pomarkun eläinlääkärit osoitteessa: Torikatu 5, Kankaanpää. Ajanvaraus arkiaamuisin klo 8-9.

Kankaanpään kaupungineläinlääkäri Lea Jaakkola 0400 126 213
Honkajoen kunnaneläinlääkäri Frans Lahdenranta 044 577 3239
Jämijärven kunnaneläinlääkäri Tapani Lehtiö 0400 225 974
Karvian kunnaneläinlääkäri Mari Rantala 044 577 3850
Pomarkun kunnaneläinlääkäri Zane Lahdenranta 044 577 3354
Siikaisten ja Merikarvian kunnaneläinlääkäri Anna Eskola 0400 321 145
Valvontaeläinlääkäri Hanna Niemi 044 577 3321

Eläinlääkäripäivystys arkisin klo 16-8 ja viikonloppuisin pe klo 16 – ma klo 8 maksullinen palvelunumero
klo 16-22; 1,008 €/min ja klo 22-08; 3,035 €/min.