Tietoa koronaviruksesta 20.3.2020

Tietoa koronaviruksesta    20.3.2020

Tee Omaolo-palvelun oirearvio ( avaa linkki ctrl + napsautus)
Vastaustesi perusteella saat toimintasuosituksen tai hoito-ohjeet.

20.3.2020 PoSassa ei ole tiedossa korona -virus tartuntoja Pohjois-Satakunnan alueella.

PoSa jatkaa varautumistoimenpiteitä  korona-viruksen leviämisen hidastamiseksi ja mahdollisten tartuntojen aiheuttamien haittojen vähentämiseksi. Asukkaiden kannalta on erityisen tärkeää pitää hyvää huolta käsihygieniasta, oikeasta yskimistekniikasta sekä noudattaa terveyden-ja hyvinvoinnin laitoksen ja ulkoministeriön ohjeita. Linkit löytyvät tekstin lopusta. Flunssaisena ei työhön, jäädään kotiin lepäämään, vältetään kontakteja ja suojataan vanhuksia ja kriittisissä ammateissa työskenteleviä.

Oireet ja tartunta:

Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman taudin oireita ovat kuume, yskä ja hengenahdistus. Suurin osa taudin saaneista sairastaa sen tavallisena flunssana ja voi jäädä rauhassa kotiin hoitamaan oireita. Tärkeintä on suojata taudin tarttuminen riskiryhmiin, joilla oireet voivat olla todella vakavia.

Koronavirus tarttuu arkielämässä pisaroiden ja suoran kosketuksen kautta. Uuden koronaviruksen leviämistä tehokkaasti pintojen välityksellä ei ole toistaiseksi havaittu. Koronavirustartunnalta voi suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta.  Ensisijaisesti kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

Taudin leviämistä tulee estää ja hidastaa välttämällä fyysistä läheisyyttä muiden kanssa ja pitämällä huoli hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta THL:n sivuilla.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Miten toimin, jos epäilen sairastuneeni ?

 • Pysyttele kotona
 • Lepää SAIRASTA LIEVÄT OIREET KOTONA !
 • Älä tartuta muita

Älä lähde terveysasemalle, ettet altista muita ihmisiä mahdolliselle tartunnalle.

Terveydenhuollon suuren kuormituksen vuoksi toivotaan, etteivät hyväkuntoiset hengitystieoireiset ottaisi yhteyttä neuvontapuhelimiin, vaan katsoisivat ohjeita terveyskeskuksen, sairaanhoitopiirin tai THL:n verkkosivuilta. Terveydenhuolto auttaa ensisijaisesti vakavista oireista kärsiviä.

Suurin osa tartunnan saaneista sairastavat taudin lievänä, tavallisen flunssan tavoin. Jos sinulla on lievän hengitystieinfektion (puhekielessä: flunssan) oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, voit jäädä rauhassa kotiin lepäämään ja sairastamaan.

Paras lääke flunssaan on useimmiten yksinkertaisesti lepo. Lisäksi voit kokeilla höyryhengitystä ja ottaa tarvittaessa tavallista kuumetta alentavaa särkylääkettä ( parasetamoli, ibuprofeeni ) . Muista juoda paljon nestettä, sillä kuumeinen lämmin keho haihduttaa normaalia enemmän nestettä.

Hengitystieinfektion kotihoito-ohjeet (avaa linkki ctrl + napsautus)

Pysyttele kotona, kunnes oireet loppuvat. Malta pitää taukoa raskaasta liikunnasta, kovasta saunomisesta ja muista fyysisistä ponnisteluista ettet saa vakavia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta. Koronaviruksen aikana voi ulkoilla.

PoSa ja Satasairaala on linjannut, ettei laboratorionäytteitä oteta kaikilta tautia epäileviltä lieväoireisilta potilailta. Perusterveiltä ja hyväkuntoisilta hengitystieoireisilta ei oteta koronavirusnäytteitä. Näytteenotossa keskitytään nyt ryhmiin, joiden kohdalla koronavirustartuntojen selvittäminen on kriittisintä. Koronavirusnäytteen otto on helppoa, näyte otetaan ohuella pitkällä näytetikulla nenänielusta, mutta tutkimusresurssit ovat rajalliset, näytteet tutkitaan Turussa.

Satakunnan sairaanhoitopiirin kriteerit näytteenotolle

 1. Sairaalahoitoon joutunut keuhkokuume -potilas
 2. Terveyden- ja sosiaalihuollon potilastyössä oleva henkilökunta, jolla on hengitystieoireet ; näytteet vasta 2. sairastamispäivän jälkeen. Pyrimme jatkossa ottamaan näytteet myös PoSassa.
  • Laboratorioresurssien niukkuudesta johtuen kaikkia potilastyössä olevia hengitystieoireisia työntekijöitä ei kyetä toistaiseksi testaamaan
  • Mikäli työntekijällä oireena on pelkkä nuha, voi olla työssä suunenäsuojusta käyttäen, eikä näytettä oteta
 3. Varmistetun koronavirusaltistuksen vuoksi karanteeniin määrätty henkilö ja hänelle tulee hengitystietulehdus oireet karanteenin aikana
 4. Epidemiologisen tilanteen ja voimavarojen salliessa kontaktijäljityksen yhteydessä sekä hoitavan lääkärin harkinnan mukaan seuraavista potilaista:

-> Avohoitoon hakeutunut tai puhelimitse yhteyttä ottanut potilas,

– jolla on akuutin hengitystieinfektion oireita ja

– tämä on oleskellut ulkomailla tai

– ollut lähikontaktissa laboratoriovarmennetun COVID-tapauksen kanssa 14 vuorokauden  sisällä ennenoireiden alkua

 1. Infektiolääkärin harkinnan mukaan erikseen määrättävistä tapauksista ( esim. laitoksissa hengitystieoireisiin sairastuneet asukkaat )

Jos sinulla on vakavia oireita, toimi näin

Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleisvointisi huononee, ota yhteyttä pandemiapuhelimeen 044  5773396. Neuvontanumero on käytettävissä arkisin ma – pe klo 8–20 ja la – su klo 9-18. Muina aikoina ota yhteyttä Satasairaalan päivystykseen  puh.02 627 6868

Älä missään tapauksessa lähde sairaana terveysasemalle ilman etukäteissoittoa. Puhelimitse saat tarkat toimintaohjeet, milloin ja mihin voit tulla. Tämä on tärkeää, ettei hoitohenkilökunta tai muut potilaat altistu mahdolliselle tartunnalle.

Flunssapoliklinikka aloittaa 23.3.2020 Tapalassa. Sisäänkäynti neuvolan ovesta, EI PÄÄOVESTA ! Ennen flunssapkl:lle tuloa, soita puh. 044 – 577 3396, josta saat tulo-ohjeet, mm. suojautumisohjeet.  Flunssapoliklinikka on avoinna

23.3 -27.3.2020  klo 8-16

30.3.2020 alk. ma-pe klo 8-20 ja  la-su klo 9-15

Tavallista ajanvaraus-, sairaus-, tapaturma- ja päivystysasioissa sinua palvelee normaalisti Tapalan teleQ puh. 02 – 577 3265 ja kehyskunnissa puh. 040 – 625 4340. Pyrimme järjestämään perustason palvelut, mutta on mahdollista, että joudumme jatkossa perumaan varattuja asiakasaikoja ja hoitamaan vain kiireelliset tapaukset. Kiireetöntä hoitoa on jo vähennetty. Peruutukset ilmoitamme aina henkilökohtaisesti.

Laboratoriokoekontrollit ja vuosikontrollit pyydetään siirtämään myöhempään ajankohtaan. Välttämättömät kontrollit otetaan. Riskiryhmille ( > 70v tai perussairauksia ) Satadiag järjestää näytteenoton Tapalassa torstai-aamuisin klo 6.05-7.00, aika tulee varata. Poikkeava näytteenottoaika on tarkoitettu vain riskiryhmille!

Miten suojelen läheisiäni ja muita tartunnalta?

Jos sinulla on flunssan oireita, pysyttele kotosalla ja vältä lähikontaktia muiden kanssa. Älä mene työpaikalle tai kouluun sairaana. Älä myöskään vie sairasta lasta päivähoitoon tai isovanhemmille.

Ikääntyneet ihmiset kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään, joten heitä ei saa tavata flunssaisena. Varsinkin palvelutalojen asiakkaita halutaan suojella tartunnoilta, joten kyläilyjen sijaan heihin on hyvä olla yhteydessä puhelimitse. Riskiryhmään kuuluvat myös ihmiset, joilla on jokin vakava perussairaus. Ikääntyneiden tulee välttää kontakteja, kotona saa ja pitääkin liikkua. Läheisten ja omaisten tulee auttaa > 70v kauppa-, apteekki- ja ruoka-asioissa, mikäli itse ovat terveitä. Kunnan puolesta voidaan tarvittaessa järjestää asiointipalvelua, apteekkipalvelua, elintarvikkeiden kuljetuspalvelua jokaisen yksilöllisen tilanteen ja tarpeen mukaan. Pidetään vanhuksistamme huolta!

Kaikissa PoSan laitoksissa vierailut ovat kielletty. Potilaiden, asukkaiden ja asiakkaiden vointitiedusteluihin henkilökunta vastaa puhelimitse. Pidä yhteyttä haavoittuvaan ilman lähikontaktia!

Yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmiin kuuluvien hoito pyritään järjestämään puhelimitse, tarvittaessa sovitaan käynti, mutta on tarkkaan mietittävä, onko käynti välttämätön, onko riittävästi väljyyttä ja onko käynti hygieenistä. Vanhukseen tulee pitää reilu 1,5 metrin turvaväli. Kiireellistä, päivystyksellistä hoitoa tarvitsevat hoidetaan normaalisti.

Koronavirukseen ei ole lääkettä tai rokotetta, mutta se ei kestä saippuaa. Muista siis edelleen pestä kädet huolellisesti ja usein. Lisäksi voit käyttää käsidesiä. Muista myös juoda paljon nestettä, sillä kuumeinen lämmin keho haihduttaa normaalia enemmän nestettä.

Pitääkö kiireetön hammashoitoaika perua?

Hammashoitoon ei pidä mennä flunssaisena. Erityisen tärkeää tämä on koronavirusepidemian uhatessa. Peruthan siis kiireettömän hammashoidon aikasi, jos sinulla on edes lieviä flunssaoireita tai sinulla on todettu koronainfektio; puh 02 577 3550. Aika tulisi perua myös, jos olet ollut lähikontaktissa sellaisen henkilön kanssa, jolla on todettu koronavirusinfektio tai olet palannut ulkomailta 14 vuorokauden sisällä. Jos olet > 70v tai sinulla on perussairauksia eli kuulut vakavan koronataudin riskiryhmään, kiireetön hammashoidon aika tulee myös peruuttaa.

Jos tarvitset flunssaoireisena kiireellistä hammashoitoa ( esim. lohkeamat tai hammassärky ), ota puhelimitse yhteys suun terveydenhuoltoon ja noudata saamiasi ohjeita.

Mitä karanteeni tai eristys tarkoittaa?

Karanteeni on tartuntatautilain mukainen toimenpide, jolla voidaan hillitä tartuntatautien leviämistä. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista.  Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin. Karanteeniin asettaminen ei automaattisesti tarkoita, että olisit saanut tartunnan. Kyseessä on varotoimenpide, jolla rajoitetaan kulkemistasi, kunnes tiedetään, onko virukselle altistuminen aiheuttanut tartunnan. Mikäli sinulle tulee karanteenin aikana oireita, ole yhteydessä sovitusti terveydenhuoltoon.

Eristyksellä puolestaan tarkoitetaan jo tartunnan saaneen potilaan eristämistä terveistä ihmisistä. Eristys voidaan toteuttaa sairaalan ohella myös kotona.

Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan eristykseen tai karanteeniin voi asukkaita määrätä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Virallinen päätös karanteenista tai eristyksestä annetaan sinulle sairaslomatodistuksena tai se tulee sinulle erikseen postissa.

Mitä saan tehdä karanteenissa ja eristyksessä?

Karanteenissa tai eristyksessä saa ulkoilla, kunhan pitää kunnon etäisyyden toisiin ihmisiin. Koiraa saa siis ulkoiluttaa omassa pihassa ja julkisella kadulla. Ohje on pitää ulkoilmassakin noin 2 metrin välimatka vastaantuleviin ihmisiin.

Mitä en voi tehdä karanteenissa tai eristyksessä?

Ollessasi karanteenissa tai erityksessä et saa kutsua kotiisi vieraita etkä myöskään saa lähteä itse kyläilemään tuttavien luokse.

Sisätiloihin, kuten esimerkiksi kauppaan, apteekkiin, terveysasemalle, sairaalaan, vanhusten palvelutaloihin, työpaikalle, päiväkotiin, kouluun, kirjastoon, ravintolaan, museoihin, elokuvateatteriin tai yleisötapahtumiin, ei karanteenissa tai eristyksessä ollessaan saa missään tapauksessa mennä.

Karanteeniin tai eristykseen määrätyn ihmisen pitää pysytellä kotioloissa.

 

Ohjeita karanteenin ja eristyksen ajalle:

Kun sinut on määrätty karanteeniin tai eristykseen koronavirustartuntojen leviämisen hillitsemiseksi, on tärkeää, että noudatat karanteenin tai eristyksen aikana siihen liittyviä ohjeita, etkä altista ylimääräisiä ihmisiä mahdolliselle tartunnalle.

Mitä eristyksen ja karanteenin aikana saa tehdä ja mitä ei?

 • Karanteeniin tai eristykseen määrätyn henkilön pitää pysytellä kotioloissa. Kotiin ei saa kutsua vieraita eikä lähteä itse kyläilemään tuttavien luokse.
 • Ulkoilla saa, kunhan ei ole lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Ohje on pitää ulkoilmassakin noin 2 metrin välimatka vastaantuleviin ihmisiin.
 • Sisätiloihin, kuten kauppaan, apteekkiin, terveysasemalle, työpaikalle, päiväkotiin, kouluun, kirjastoon, ravintolaan tai yleisötapahtumiin, ei karanteenin aikana saa mennä.
 • Muista hyvä käsihygienia!Älä koske paljain käsin porraskäytäväsi kaiteisiin tai ovenkahvoihin. Jos viet roskia roskiin tai kirjettä postilaatikkoon, käytä käsineitä koskiessasi luukkuihin tai kahvoihin.
 • Yski oikein, eli suojaa yskiessäsi suu puhtaalla nenäliinalla tai yski hihaan. Älä yski sellaisia pintoja päin, joita muut ihmiset voivat koskettaa. Koronavirus tarttuu pisaratartuntana ja elää pinnoilla tutkimusten mukaan jopa useamman päivän.
 • Ruoka- tai apteekkiostosten tekemisessä kannattaa pyytää apua esimerkiksi sukulaisilta tai naapureilta. Voitte sopia heidän kanssaan ostosten jättämisestä asunnon ulkopuolelle.
 • Kaupoilla on käytössä erilaisia kotiinkuljetuspalveluita. Jos käytät kauppapalvelua, velvollisuutesi on maksaa ostokset etukäteen ja sopia niiden jättämisestä asunnon ulkopuolelle.
 • Myös apteekeilla on käytössä verkkokauppapalveluita. Apteekkipalveluita käyttäessäsi velvollisuutesi on maksaa ostokset etukäteen ja sopia niiden jättämisestä asunnon ulkopuolelle.

Jos ruokahuollon tai apteekkipalveluiden järjestäminen kotiin ei onnistu naapureiden tai läheisten toimesta, ota yhteyttä keskitettyihin palvelunumeroihin ja sovi palveluiden toteuttamisesta.

 

Tartuntatautipäiväraha varmistaa toimeentulon karanteenin ja eristyksen aikana

Tartuntatautipäivärahaa eristyksen ja karanteenin aikana maksaa Kela, jonka antamat ohjeet löytyvät kokonaisuudessaan Kelan sivulta: Tartuntatautipäiväraha ( ctrl +napsautus ). Sivujen kautta voi myös täyttää hakemuksen päivärahasta sähköisesti. Tarvitset hakemukseen

 • kunnan tartuntataudeista vastaavan lääkärin antaman päätöksen työstä poissaolosta tai
 • A-lääkärintodistuksen, jossa on vastaavat tiedot työstä poissaolosta ja jonka on allekirjoittanut tartuntataudeista vastaava lääkäri.
 • Lisäksi hakemukseen pitää täyttää työnantajasi yhteystiedot. Kela pyytää työnantajaltasi tiedot ansionmenetyksen määrästä.

Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, jos sinut on määrätty olemaan poissa työstäsi, karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Voit saada tartuntatautipäivärahaa, vaikka et ole työkyvytön.

Alle 16-vuotiaan lapsen huoltajana voit saada tartuntatautipäivärahaa, jos lapsesi on määrätty olemaan kotona tartuntataudin vuoksi etkä voi siksi mennä töihin.

Lisätietoja päiväraha-asioista sekä hakemuksen täyttäminen Kelan sivulta Tartuntatautipäiväraha ( ctrl+napsautus)

Valtakunnallinen puhelinneuvontanumero

 • 02 95 535 535
 • arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15

Neuvonnasta saa yleistä koronavirustietoa. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

AIHEUTTAAKO  POIKKEUSTILANNE  AHDISTUSTA?  Huolettaako koronatilanne?  Voit soittaa:

Nuorten huolipuhelin  044  – 577 3229  arkisin klo 12 – 15

Ikäihmisten huolipuhelin  044 – 577 3430 arkisin klo 12 – 15

Korona-virus-infektion varautuminen Satakunnassa on riittävällä tasolla !

Lisätietoa verkossa (ctrl+napsautus)

THL: 
Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19
Usein kysyttyä Koronaviruksesta
Ohjeita epidemia-alueilla matkustaville
Ohjeita Suomeen saapuville matkustajille

WHO: Coronavirus disease (COVID-2019) situation reports

THL:n ohjeistus ja tulostettava materiaali käsienpesuun ja yskimiseen:
Käsienpesu ja yskiminen

WHO: How to handwash -poster (pdf)

MLL: Lapset puhuvat koronasta, mitä aikuinen voi tehdä?

Kuntaliitto: Koottuja ohjeita ja usein kysyttyjä kysymyksiä koronasta

Ohjeita karanteenin tai eristyksen ajalle: Karanteeni koronaviruksen aikaan

Kankaanpää  20.3.2020