Pidetään hyvää hygieniatasoa yllä: muista nämä ohjeet kesälläkin

Aurinko, lämmin sää ja poikkeusolojen päättyminen ovat saaneet ihmiset jälleen liikkeelle. Vaikka koronatartuntojen määrä on vähentynyt Suomessa, tautia ei ole vielä selätetty. Uusi tartunta-aalto on mahdollinen, mutta hygieniaohjeita ja turvavälejä noudattamalla taudin leviämistä voidaan hillitä.

Hyvä hygieniataso saavutetaan säännöllisellä ja huolellisella käsienpesulla. Käsidesiäkin voi käyttää, mikäli perinteinen pesu ei ole juuri sillä hetkellä mahdollinen. Yskiessä ja aivastaessa suu ja nenä tulisi peittää kertakäyttönenäliinalla, minkä jälkeen liina on syytä heittää roskiin ja pestä kädet. Jos nenäliinaa ei ole, on parempi aivastaa puseron hihaan kuin suoraan käsiin.

Lähikontaktia kannattaa välttää kesälläkin
Turvavälejä on syytä noudattaa edelleen. Muihin ihmisiin tulisi pitää 1–2 metrin etäisyys. Sääntö pätee myös puistoissa ja uimarannoilla, sekä ravintoloissa ja kahviloissa. Uimassa voi käydä huoleti, sillä koronaviruksen ei olla havaittu leviävän uima-altaissa tai luonnonvesissä, kunhan turvaväleistä on huolehdittu.

Valtaosa kesän suurista tapahtumista on peruttu, vaikka yleisötilaisuuksien järjestäminen on tietyin reunaehdoin mahdollista. Kaikkia kesän suunnitelmia ei tarvitse kuitenkaan perua: aluehallintovirasto on linjannut, etteivät sen määräykset yleisötilaisuuksista koske jatkuvaa normaalitoimintaa, kuten huvipuistoja, toreja tai maauimaloita. Myös uimarannoille ja leikkipuistoihin saa mennä. Näissä kaikissa on kuitenkin edelleen noudatettava hygieniaohjeita ja turvavälejä.

Ethän mene sairaana töihin
Moni palaa viimeistään kesälomien jälkeen etätyöstä toimistolle. Työpaikoilla tulee myös kiinnittää huomiota hygieniaan ja turvaväleihin. Lievätkin flunssaoireet ovat syy jäädä kotiin töistä, koulusta tai päiväkodista.

On myös hyvä muistaa, että vaikka omalla asuinseudulla ei olisi tartuntoja, käsihygienialla ja turvaväleillä voidaan ehkäistä myös muiden tartuntatautien, kuten influenssan leviämistä. Suomessa influenssakausi alkaa tyypillisesti loppuvuodesta.

Lähteet:
THL
Aluehallintovirasto